U bent hier

Octopus en haaien gevonden op wrakken Doggersbank

28-09-2021|DOORARK Rewilding Nederland

Paardenmosselen, haaieneieren, kreeften, krabben en koralen zagen zeebiologen vorige week tijdens een duikexpeditie op de Doggersbank. Zelfs een octopus liet zich filmen. Het grootste deel van de Doggersbank is door intensief gebruik  veranderd in een kale zandvlakte met lege schelpen. Rond de scheepswrakken in dit relatief ondiepe deel van de Noordzee wemelt het gelukkig nog van leven. De expeditieleden begonnen met proeven om vanuit hier de natuur hier weer op gang te helpen. Op de Doggersbank is het water helder en rustig. Dat maakt het een ideale plek voor herstel van een rijk en divers zeeleven. 

Kreeft en krab op een wrak met dodemansduim. Duiker op de achtergrond.
Kreeft en krab op een wrak met dodemansduim. Foto: Udo van Dongen

Niet helemaal verdwenen

De duikers zagen joekels van kabeljauwen, kolonies dodemansduimen - zachte koralen, grote Noordzeekrabben en kreeften, scholen van steenbolken en horsmakrelen.
Een meereizende filmploeg kon de bijzondere vondst van twee haaieneieren en een octopus documenteren. ‘De Wilde Noordzee’ komt in 2024 als vierdelige serie bij de EO op televisie en als film in de bioscoop. 

Paardenmosselen...

Bij alle drie de wrakken waar werd gedoken bleken ook paardenmosselen (Modiolus modiolus) aanwezig. Deze mosselen kunnen wel twintig centimeter groot worden. Ze vormen riffen die weer als woon-, schuil- en paaiplaats van vele andere soorten dienen. Zo vormen ze een fundament voor het zee-ecosysteem.
In de Noordzee zijn veel schelpdierriffen verloren gegaan door overbevissing en ziekten, maar de verwachting is dat herstel kan optreden met de juiste ingrepen. Als experiment voor actieve natuurontwikkeling hebben de duikers paardenmosselen in mandjes naar een nieuwe plek verplaatst. De verwachting is dat zo een nieuw rif op gang komt.

… en stenen voor nieuwe natuur

Ook hebben de onderzoekers zakken met stortsteen bij een wrak gelegd. De stenen bieden een harde ondergrond en een ideale structuur voor dieren om zich aan te hechten, wat op een kale zandbodem niet lukt. In offshore windparken worden zulke stenen als erosiebescherming rondom de windturbines gestort. De onderzoekers willen testen of het gebruik van een mix van verschillende maten stenen een gunstig effect heeft op de biodiversiteit. De bevindingen komen ten goede aan het technische ontwerp van toekomstige windparken.

Haaienei op scheepswrak
Ei van een haaiensoort, DNA-onderzoek zal uitwijzen welke soort het is. Foto: Udo van Dongen, Bureau Waardenburg.

De duikexpeditie bezocht het gebied van 19 tot 23 september 2021 en stond onder leiding van Bureau Waardenburg. Aan boord waren deelnemers van het Wereld Natuur Fonds, Wageningen Marine Research, Dutch Maritime Productions en ARK Natuurontwikkeling. 

(foto's bovenaan Reindert Nijland.)

Octopus nabij een wrak op de Doggersbank.
Octopus nabij een wrak op de Doggersbank: een zeldzame waarneming. Foto: Udo van Dongen, Bureau Waardenburg