U bent hier

Toekomstperspectief Rijn Maasmonding

Durven we nog te kiezen, voor een mooiere toekomst met meer natuur?

De Rijn-Maasmonding natuurlijker, veiliger en leefbaarder! Dat is wat WWF en ARK Rewilding Nederland schetsen in een toekomstperspectief waarin de gevolgen van klimaatverandering worden opgevangen met meer natuur en waarmee de leefbaarheid verbetert. Graag ontdekken we wat burgers en andere partijen daarvan vinden en welke beelden er leven.

Om in het laaggelegen Nederland droge voeten te houden is in het verleden vaak gekozen voor puur technische maatregelen met dammen en dijken. De veiligheid nam toe, maar de natuur verdween onder de dijk of achter een dam zonder getij. Daarmee kwam de natuur in de knel maar is er ook minder groene ruimte voor burgers om te recreëren en nam de leefbaarheid af. Gaan we dat in reactie op komende gevolgen van klimaatverandering nog een keer doen, of niet?

Rijn- Maasmonding als voorbeeldgebied voor Nederland

WWF en ARK Rewilding Nederland hebben onderzocht of dat anders kan, met de Rijn- Maasmonding als voorbeeldgebied voor Nederland. Daaruit is gebleken dat het heel goed mogelijk is om veiligheid en natuur en leefbaarheid te combineren. Ruimte te geven aan wat resteert van de bijzondere natuur in onze delta, aan trekvogels, zalm en steur. Er is een alternatief en dat blijkt niet eens duurder te zijn. Maar durven we daarvoor te kiezen?

De komende jaren vindt er besluitvorming over de toekomst van Nederland en de Rijn-Maasmonding plaats, het Deltaprogramma regisseert dat. Wij willen zorgen dat de kansen die er liggen om het ook natuurlijker en meer leefbaar te maken worden meegenomen. Daarom nodigen we partijen uit om mee te denken en met ons in gesprek te gaan. Kunnen we ons zo’n toekomst voorstellen? Dat we het natuurlijker en meer leefbaar maken? Hoe dan? Waar is draagvlak voor en waarvoor niet, en waarom dan wel niet? Om hier meer inzicht in te krijgen gaan we graag met u in gesprek.

Het toekomstperspectief

Download hier het toekomstperspectief. Of bekijk hier de handige samenvatting. 

Data eerste geplande dialoogwandelingen:

14 januari (Hoeksche Waard), 28 januari (Goeree-Overflakkee, omgeving Stellendam) en 11 februari (Rotterdam, Eiland van Brienenoord) van 10:00-12:00 uur. Meld je hier aan!

vragen of opmerkingen?

Laat deze dan hier achter (LinkedIn). 

Wil je op de hoogte gehouden worden? Laat het ons weten. 

Beeld: Edwin Paree Rijn (Maasmonding vanuit de lucht), Pieter de Vries (blauw-paarse foto), Janko van Beek (foto met kind), Geurt Besselink (schor en slik).