Ervaar zelf het getij van het Haringvliet

05-06-2018

Binnenkort kunnen mensen zelf ervaren wat er gebeurt als je met het stromende water van het Haringvliet het zand boetseert tot zandplaten en geulen. Daarvoor werken de partners van het Droomfondsproject Haringvliet en Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis aan de Getijdentafel Haringvliet bij de Menheerse Werf in Middelharnis. Met deze getijdentafel - die een weergave is van het Haringvliet op schaal - wordt de ontwikkeling van het Haringvliet (vanaf 1900 tot in de toekomst) beleefbaar gemaakt voor het publiek.

Door zelf de aanvoer van zoet water te reguleren, eb en vloed in werking te zetten, de Haringvlietdam 'aan te leggen' en de Kier in de Haringvlietsluizen te openen, krijgen bezoekers te zien wat de gevolgen zijn van al deze ingrepen op stromingen, zandtransport, oevers en zandplaten in dit dynamische deltagebied.

Image
Model getijdetafel Haringvliet

Het verhaal van de delta

Vanaf september 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Dit betekent meer ruimte voor trekvissen, -vogels en voor de deltanatuur. ARK Natuurontwikkeling, Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland en Wereld Natuur Fonds, de zes natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet, lopen vooruit op de kansen die de Kier biedt. Zo realiseren we fysieke plekken langs het Haringvliet waar een verhaal over een natuurlijke delta wordt verteld. De getijdentafel is één van die plekken en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds, Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en de Landschapstafel Haringvliet (onder meer provincie Zuid-Holland en de gemeenten Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard). Het ontwerp is van Rozemond Tentoonstellingen.

Image
Droge zandplaat bij de Haringvlietsluizen

Aandacht voor het verleden

Bij de getijdentafel is aandacht voor het (scheepvaart)verleden van dit dynamische gebied met namen als Kwade Hoek en Hinderplaat. Natuurlijk ook voor de explosie van leven waartoe het mengen van zoet en zout water in dit hart van de delta vroeger nog leidde. In het verleden krioelde het hier namelijk van de vis en viseters als sterns, reigers, aalscholvers, zeearenden, bruinvissen en zeehonden. Bezoekers van de Menheerse Werf kunnen naar verwachting vanaf half juli zélf het getij van het Haringvliet ervaren.

Zelf Het Haringvliet ontdekken?

Zelf de deltanatuur van het Haringvliet ontdekken? Kijk op www.haringvliet.nu voor mooie wandelroutes, fietsroutes, vogelkijkplekken, visplekken en waterrecreatiemogelijkheden op en rond het Haringvliet.