zoekresultaten
Otter
Relevantie : 12021 is door de Zoogdiervereniging uitgeroepen tot het Jaar van de Otter. Eind vorig jaar werd bekend dat de otter niet langer meer op de rode lijst staat. Geweldig nieuws, want nadat de soort in de jaren 80 bijna verdwenen was, telt Nederland door herintroductie en schonere rivieren en beken inmiddels weer zo’n 450 otters. Maar we zijn er nog niet. Want ondanks de groeiende populatie blijven de vele otterknelpunten voor problemen zorgen. Daarom zet ARK Rewilding Nederland zich in voor veilige verbindingen en natuurlijke oevers.
LEES VERDEREland
Relevantie : 1Elanden kwamen in Nederland tot in de 11e eeuw voor. Dit blijkt uit historische vondsten, maar ook uit oude documenten. Ook gebieden in Nederland lijken weer geschikt voor de eland. ARK deed onderzoek naar terugkeer van de eland in de Biesbosch.
LEES VERDERLynx
Relevantie : 1De lynx is een groot roofdier dat in de natuur een belangrijke rol vervult. Daarom volgt ARK de verspreiding van lynxen bij onze buren nauwgezet. Lynxen leven dichtbij de grens van Zuid-Limburg, in de Eifel en de Ardennen. De aantallen lynxen daar zijn echter nog laag.
LEES VERDERBever
Relevantie : 1ARK bracht samen met tal van partners zoals het Wereld Natuur Fonds, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Stichting Limburg Landschap de bever terug naar de Gelderse Poort en het Limburgse Maasdal. Vanaf 1994 werden de eerste bevers vrijgelaten in de Gelderse Poort.
LEES VERDEREdelhert
Relevantie : 1Edelherten brengen meer leven in het landschap met hun gedrag en graasgewoonten. Ze horen er oorspronkelijk in thuis en zijn zelfs een onmisbare schakel. Dat zit in kleinere zaken, zoals hun eigenschap om in de bodem te ‘zoelen’ en met hun gewei langs bomen te ‘vegen’.
LEES VERDERTauros
Relevantie : 1Stichting Taurus, Rewilding Europe en ARK Rewilding Nederland maken zich sterk voor het terugfokken van een rund met zoveel mogelijk kenmerken als die van het oerrund, onder de naam Tauros.
LEES VERDERWisent
Relevantie : 1In 2007 brachten ARK Rewilding Nederland, Duinbehoud, Kritisch Bosbeheer en PWN wisenten terug in de Nederlandse natuur. Deze eerste kudde leeft in de duinen van het Kraansvlak in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
LEES VERDERBoomkikker
Relevantie : 1In het Kempen~Broek laat de boomkikker weer van zich horen. Het gebied ligt op de grens van Nederland en Vlaanderen tussen Weert, Nederweert, Cranendonck, Hamont-Achel, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. Van oorsprong was deze streek rijk aan moerassen en de boomkikker kwam er tot in de twintigste eeuw voor.
LEES VERDER