U bent hier

Struintochten Geuldal en Millingerwaard 2021

Speciaal voor de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij organiseren we in 2021 een aantal struintochten in het Limburgse Geuldal en in de Millingerwaard bij Nijmegen. Deelname is gratis op vertoon van de voordeelbon uit de Voordeelagenda 2021 van de Nationale Postcode Loterij.

Zinkviooltje
Zinkviooltje

Geuldal

Tussen het Zuid-Limburgse Gulpen en het Belgische Kelmis bevindt zich een uniek stukje natuur: het Geuldal. Daar waar het snelstromende riviertje de Geul door het groene heuvellandschap meandert, bevindt zich een natuurlint waar in het voorjaar zinkviooltjes, wilde narcissen en bosgeelsterren bloeien. Dankzij een bijdrage uit de extra trekking van de Nationale Postcode Loterij heeft ARK Natuurontwikkeling in dit bijzondere gebied het project ‘Geuldal, catwalk voor Europese topnatuur’ kunnen opzetten. Met deze bijdrage is onder andere grond gekocht waardoor een aaneengesloten grensoverschrijdend natuur- en landschapspark is ontstaan. Een gebied dat weer ruimte geeft aan dieren als de wilde kat, de zwarte ooievaar, de otter en in de toekomst misschien zelfs wel aan de geheimzinnige lynx.

Millingerwaard

Een stukje wildernis aan de Waal: in de ooibossen en de moerassen van de Millingerwaard vind je bevers, roofvogels, reeën en meer. In 1991 startte Ark er een klein voorbeeldprojectje, maar inmiddels heeft de Millingerwaard zich ontwikkeld tot een ongeëvenaard veelzijdig natuurgebied, waar grote kuddes gallowayrunderen en konikpaarden rondstruinen en luidkeels zingende zangvogels rondfladderen. De open verbinding tussen de plassen in de uiterwaarden en de Waal maakt van het gebied een essentiële kraamkamer voor vissen. En zelfs de zeldzame zwarte stern voelt zich thuis in dit nieuwe natuurgebied onder de rook van Nijmegen. Wandelen door de Millingerwaard is dan ook een waar genot.

Wandelen Millingerwaard
Wandelen Millingerwaard

Bedankt!

Tijdens de struintochten lopen we dwars door het resultaat van uw deelname aan de Postcode Loterij. Dankzij de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij heeft Ark in het Geuldal grond kunnen aankopen en grazen er nu wildlevende runderen in het gebied. Zeeën van bloemen, waaronder het bijzondere zinkviooltje, groeien op de oevers. Langs de Geul leven ijsvogels en waterspreeuwen en in de bossen op de hellingen leven dassen en wilde katten. In de Millingerwaard is ARK ook jaren actief geweest en kunnen we goed laten zien hoe de natuur profiteert van de ontwikkeling van wilde natuur en hoe mensen vervolgens van die nieuwe natuur kunnen genieten. Precies de reden dat de Nationale Postcode Loterij ARK jaarlijks steunt. Daarom willen we de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij graag laten zien hoe mooi dit gebied is en wat er allemaal leeft.

Praktisch

De struintochten gaan over ongebaande paden, dus trek stevige, waterdichte schoenen en een lange broek aan.

Kies hieronder een datum voor de struintocht en meld je op de volgende pagina aan via het inschrijfformulier.

  • 30 mei Millingerwaard (deze excursie is volgeboekt en is verplaatst naar 12 september, deelnemers hebben bericht ontvangen)
  • 6 juni Geuldal (deze excursie is volgeboekt en is verplaatst naar 19 september, deelnemers hebben bericht ontvangen)
  • 13 juni Millingerwaard (deze excursie is volgeboekt en is verplaatst naar 19 september, deelnemers hebben bericht ontvangen)
  • 20 juni Geuldal (deze excursie is volgeboekt,en is verplaatst naar 26 september, deelnemers hebben bericht ontvangen)

Deelname is gratis; maximaal twee personen per bon uit de Voordeelagenda 2021; maximaal 30 personen per struintocht. Vol is vol.