U bent hier

Ontdek wilde natuur in Zuid-Limburg én de getijdennatuur in Rotterdam

Speciaal voor de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij organiseren we in 2024 struintochten in Zuid-Limburg en op het Eiland van Brienenoord in Rotterdam. Maak kennis met de wilde weelde die het resultaat is van de rewilding van het Limburgse heuvellandschap én ervaar de getijdennatuur in Rotterdam. Let op: aanmelden is noodzakelijk (zie helemaal onderaan dit bericht).

Zuid-Limburg

Sinds 2014 werkt ARK aan het project 'Geuldal, catwalk voor Europese topnatuur'. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de Nationale Postcode Loterij. ARK Rewilding Nederland wil bijdragen aan het behoud van de cruciale verbinding van de Nederlandse natuur met de rijke natuur over de grens in Ardennen en Eifel. Met aankoop van Waalse sleutelhectares kan de omgekeerde weg worden ingeslagen: de ontwikkeling van een aaneengesloten grensoverschrijdend natuur- en landschapspark. Een gebied dat weer ruimte geeft aan dieren zoals wilde kat, zwarte ooievaar, otter en in de nabije toekomst zelfs de geheimzinnige lynx.

Eiland van Brienenoord

In de luwte van het Feyenoordstadion en de Van Brienenoordbrug ligt het Eiland van Brienenoord. Een natuurjuweel in een wereldstad! Eb en vloed spoelen er dagelijks water door een kleine getijdengeul. Er bevindt zich een schat aan wilde fruitbomen zoals kerspruim, sleedoorn, appel, peer, zoete kers, Europese vogelkers, meidoorn en vlier. Dit soortenrijke hardhoutbos gaat over in oud en weelderig wilgenvloedbos. Hier barst het van de sperwers, boomvalken, groene spechten, ijsvogels, nachtegalen, gekraagde roodstaarten en grauwe vliegenvangers. Matkoppen en bosuilen broeden of verblijven er regelmatig. In de lente, zomer en herfst vindt u er een kleine kudde Schotse hooglanders die de groenverzorging op zich neemt. Ze eten dan veel brandnetels, bramen, boomblaadjes en twijgen en maken een netwerk van kleine, spannende paadjes in het bos. 's Winters is er te weinig te eten voor deze runderen en verblijven ze elders. 

 

Deelnemers: bedankt!

Tijdens de struintochten lopen we dwars door het resultaat van uw deelname aan de Postcode Loterij. Dankzij de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij heeft ARK bijvoorbeeld in Zuid-Limburg de aankoop en het natuurherstel van hectaren voormalige landbouwgrond kunnen uitvoeren en kunnen we in de gebieden waar we werken aan rewilding goed laten zien hoe de natuur en de omgeving profiteert van de ontwikkeling van wilde natuur. Precies de reden dat de Nationale Postcode Loterij ARK jaarlijks steunt. Daarom willen we de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij graag laten zien hoe mooi dit gebied is en wat er allemaal leeft.

Praktisch

De struintochten gaan over ongebaande paden, dus trek stevige, waterdichte schoenen of laarzen en een lange broek aan.

Kies hieronder een datum voor de struintocht en meld je op die pagina aan (inschrijving open vanaf 1 november 2023)

Deelname is gratis en uitsluitend voor deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Maximaal twee personen per aanmelding. Maximaal 30 personen per struintocht. Vol is helaas ook echt vol.