U bent hier

Roofdieren Veldgids

Nu de wilde kat af en toe gezien wordt in Nederland en je ook weer een otter kunt tegenkomen, is het handig om duidelijke informatie bij de hand te hebben om deze en andere roofdieren te kunnen herkennen. Daarom is er nu de Roofdierengids op zakformaat. Een handzaam gidsje dat in de zak van een jas past en waterbestendig is.


De veldgids is bedoeld voor mensen die in hun hobby of werk wilde dieren (levend of dood) tegen kunnen komen: natuurliefhebbers, gidsen, boswachters, jagers, weg-inspecteurs en dergelijke. Met duidelijke tekeningen en korte teksten worden de belangrijkste kenmerken van elke soort behandeld. Ook zijn pootafdrukken en keutels afgebeeld. Verder bevat de app tips voor het nauwkeurig vastleggen van waarnemingen. Voor het verspreidingsonderzoek is dit van groot belang.

Roofdieren spreken tot de verbeelding. Ze zijn schuw, slim, krachtig, snel, speels en mooi, en ze spelen een belangrijke rol in de natuur. Vroeger werden roofdieren te vuur en te zwaard bestreden. Sommige soorten werden bijna uitgeroeid. Maar de tijden zijn veranderd, de meeste roofdieren worden (althans in Nederland en Vlaanderen) niet meer vervolgd. Bescherming, herintroducties en natuurbeheer hebben hun effect. Soorten als wolf, wilde kat, otter en boommarter breiden zich weer sterk uit.

Uit de Roofdieren Veldgids: Pootafdrukken herkennen.
Uit de Roofdieren Veldgids: Pootafdrukken herkennen.

Van 2013 tot 2020 was er ook de gratis Roofdierapp met prachtige foto's van onder meer Jelger Herder/Digital Nature. Deze mobiele applicatie voor smartphones en tablets hielp - net als de Roofdierengids - bij de herkenning van alle West-Europese roofdieren. De Roofdierapp was er voor zowel Android als Iphone. Een update van de inhoud en bijwerking naar nieuwere versies van besturingssystemen zit er financieel helaas niet in. Vandaar dat de app mogelijk niet meer te vinden is in de Google Play en App store. Wel bekijken we of het mogelijk is een online variant te maken, maar dat is nog in ontwikkeling.

Ondertussen blijft de waterbestendige Roofdieren Veldgids beschikbaar. Deze is te koop in onze web(geef)winkel.