U bent hier

Studenten welkom

Zoek je een onderzoeks- of stageplaats in een van de ARK projecten dan bestaan hiervoor mogelijkheden.

Er zijn géén zogenaamde snuffelstages mogelijk bij ARK, maar studenten van PABO en andere relevante opleidingen zijn van harte welkom om een kijkje te nemen bij onze veldlessen. Neem daarvoor contact op met Elma Duijndam.

Zoek je een (snuffel-)stageplek die vooral gericht is op het beheer en inzet van runderen en paarden in Nederland neem dan contact op met Tanja de Bode van FREE Nature.

Ben je geïnteresseerd in een stage bij Rewilding Europe, neem dan contact op met Rewilding Europe.

Lees hier welke criteria ARK hanteert voor het lopen van (onderzoeks-)stages. Lees deze van tevoren goed door voordat je op een stagemogelijkheid reageert!

Momenteel zijn er de volgende mogelijkheden:

Het Groene Woud

 • Afstudeeropdracht Edelherten in Het Groene Woud

Edelherten in Het Groene Woud
Edelherten in Het Groene Woud

Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling hebben in maart 2017 het edelhert teruggebracht in de Brabantse natuur na meer dan anderhalve eeuw afwezigheid. Er is momenteel plaats voor een student die als afstudeeropdracht het terreingebruik door de edelherten en de interactie met andere hoefdieren als ree en rund in kaart brengt. Ook moet onderzocht worden hoe de overige hoefdieren in het edelhertengebied het terrein gebruiken. Let op: het gaat hier niet om een stage, maar een opdracht die is bedoeld voor een laatstejaars student (HBO/WO) die het onderzoek doet als afstudeerscriptie of -opdracht.

Meer informatie over dit afstudeeronderzoek vind je hier. Geïnteresseerde kandidaten kunnen een motivatiebrief en curriculum vitae sturen naar Bram Houben.
 

Maashorst

 • Onderzoeksstages Maashorst schooljaar 2017/2018

Exmoors in de Maashorst
Exmoors in de Maashorst

De Maashorst is een 3500 hectare groot natuurgebied tussen Oss en Uden op de Brabantse zandgronden. Heide, vennen, gemengde bossen en graslanden op voormalige landbouwgronden vormen het landschap. Op de Maashorst wordt momenteel een project uitgevoerd om een groot aaneengesloten natuurgebied te krijgen met daarin een kern van 1500 hectare wildernisnatuur waar wisenten, taurossen en exmoorpony’s zorgen voor natuurlijke begrazing. Ten behoeve van de evaluatie van de wisent en andere grote grazers op de Maashorst zijn een aantal onderzoeken gepland. De volgende stageplekken zijn momenteel beschikbaar:

 • Effecten wisentvraat aan bomen en struiken
 • Analyse data GPS kragen
 • Vraatgedrag wisent, exmoor en tauros
 • Zandbaden en stierenkuilen

Klik hier voor meer informatie over bovenstaande stagemogelijkheden in de Maashorst of neem contact op met Leo Linnartz.


  Dwaalfilm

  • Betere aansluiting van Dwaalfilm op het onderwijs

  Monique Moors filmt voor Dwaalfilm langs de Maas
  Monique Moors filmt voor Dwaalfilm langs de Maas
  Dwaalfilm is een beeldenjukebox op internet, met meer dan 200 filmpjes over nieuwe natuur in Nederland. ARK is op zoek naar studenten die onderzoeken hoe de aansluiting van Dwaalfilm op het basisonderwijs verbeterd kan worden. Daarbij zien we de volgende stappen voor ons:
  1. Inventarisatie van de huidige toepassingsmogelijkheden en bekendheid bij het onderwijs.
  2. Ontwikkelen van opdrachten/lesmaterialen voor in de klas (bovenbouw basisonderwijs).
  3. Testen van de ontwikkelde opdrachten op bruikbaarheid en effectiviteit.

  Meer informatie lees je hier. Voor verdere vragen kun je contact opnemen met Elma Duijndam.
   

  Kraansvlak

  • Wisentenonderzoek Kraansvlak

  Wisenten in het Kraansvlak
  Wisenten in het Kraansvlak

  In het Kraansvlak, onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, doen studenten onder begeleiding van wetenschappers het hele jaar door onderzoek naar wisenten. Onderzocht wordt onder andere het terreingebruik van de dieren, hun gedrag naar elkaar en naar andere diersoorten en mensen toe, de voedselkeuze van de wisenten en het effect van de aanwezige wisenten op (de begroeiing in) het terrein. Kijk voor meer informatie over actuele stageplaatsen bij het wisentenproject op wisenten.nl.


  Dood doet Leven

  • Aaseteronderzoek met wildcamera's

  Vlieg op dode das
  Vlieg op dode das

  Voor onderzoek met cameravallen in Noord-Brabant en Limburg zijn we op zoek naar studenten met een HBO of WO opleiding, liefst met een rijbewijs. Meer informatie over het Dood doet Leven project vind je hier. Heb je interesse? Neem dan contact op met Bart Beekers.


  Gelderse Poort

  • Otters in de Gelderse Poort

  Otterspoor
  Otterspoor

  Onderzoek naar het voorkomen van otters in de Gelderse Poort, onder meer met behulp van cameravallen. Contact: Liesje Floor.

  Iets anders?

  Naast de hierboven weergegeven mogelijkheden ontstaan er geregeld nieuwe plaatsen, of wellicht heb je zelf een goed idee. Is je interesse van algemener aard neem dan contact op met Elma Duijndam. Er wordt dan gekeken of er ook andere mogelijkheden zijn.