U bent hier

Studenten: stage

Stage

Jaarlijks lopen er tientallen studenten stage of doen onderzoek bij ARK. Studenten die op deze manier betrokken zijn bij ARK schrijven blogs over hun opdracht, onderzoek of stage. Alle nieuwsblogs en rapporten door studenten zijn onderaan op deze pagina te vinden.

Zoek je een onderzoeks- of stageplaats in een van de ARK projecten dan bestaan hiervoor mogelijkheden:

 • OPLEIDING: Voor de meeste stages is minimaal 3e jaars HBO of universitair niveau nodig. Vaak staat bij de betreffende stage vermeld wat het gevraagde opleidingsniveau is.
 • DUUR: Bij voorkeur duurt een stage minimaal 2 maanden (10 weken), bij full time beschikbaarheid. Deeltijdstages hebben niet de voorkeur, maar zijn incidenteel onder goede afspraken mogelijk.
 • ZELFSTANDIG WERKEN: Voor een stage bij ARK is het belangrijk dat je flexibel bent en goed zelfstandig kunt werken. We hebben maar een klein kantoor en werken veelal vanuit huis of op locatie.
 • CRITERIA: Lees hier welke criteria ARK hanteert voor het lopen van (onderzoeks-)stages. Lees deze van tevoren goed door voordat je op een stagemogelijkheid reageert!

Er zijn géén zogenaamde snuffelstages mogelijk bij ARK, maar studenten van PABO en andere relevante opleidingen zijn van harte welkom om een kijkje te nemen bij onze veldlessen. Neem daarvoor contact op met Elma Duijndam. Zoek je een praktische stageplek die vooral gericht is op het beheer en inzet van runderen en paarden in Nederland neem dan contact op met Tanja de Bode van FREE Nature. Ben je geïnteresseerd in een stage bij Rewilding Europe, neem dan contact op met Rewilding Europe.


Delta Talent

Ook kun je je als student of jonge professional ontwikkelen tot Delta Talent en meedoen aan inspirerende activiteiten. Delta Talent is een initiatief van ARK Natuurontwikkeling en leert je in te spelen op uitdagingen op het gebied van deltamanagement, water, klimaatverandering en bouwen met natuur. Veldbezoeken, workshops, afstudeeropdrachten en ontmoetingen met bevlogen experts, leggen de verbinding tussen theorie en praktijk. Kijk voor meer informatie op de speciale website van Delta Talent.

 

Blogs lezen van studenten die eerder stage liepen bij ARK? Klik hier
 

Momenteel zijn er de volgende STAGEmogelijkheden bij ARK:
 

 • Gebiedsstudie wilde kat Zuidoost-Brabant


Sinds het najaar van 2020 werkt ARK aan de ontwikkeling van leefgebied en verbindingen voor de wilde kat in de provincie Noord-Brabant. De wilde kat is vanuit het zuiden van Nederland bezig met een opmars. Om deze zeldzame inheemse diersoort welkom te heten, zijn veilige trekroutes heel belangrijk. In het zuidoosten van Brabant werken we daarvoor aan (robuuste) groene corridors vanuit de grensoverschrijdende natuurgebieden Kempen~Broek en Hageven-Plateaux. Deze drie (toekomstige) corridors vragen om een uitwerking van verkeersknelpunten voor de wilde kat en verwante soorten.

Werkzaamheden

ARK zoekt een student(e) die een gebiedsstudie wil uitvoeren waarin de knelpunten nauwkeurig worden beschreven met daarbij suggesties voor concrete oplossingen. Vooruitlopend op de resultaten verwachten we dat er maatregelen nodig zullen zijn. Voor ontsnippering van één knelpunt is budget opgenomen in het project. Dit is vooralsnog geformuleerd als een faunatunnel met een buisdiameter van 60 centimeter voor kleine tot middelgrote zoogdieren met begeleidend raster en geleidende beplanting. 

De wilde kat zal zich door een raster niet snel laten tegenhouden, maar zal bijvoorbeeld wel gebruik maken van de dekking van struweel die naar een tunnel leidt. In het onderzoek dienen verschillende ontsnipperings en geleidingsmethoden te worden onderzocht en leiden tot ontsnippering van minimaal één knelpunt in het projectgebied. Bij de uitvoering van zowel de gebiedsstudie als de potentiële concrete maatregelen zal ARK dit met de provincie Noord-Brabant en projectpartners afstemmen.

De gebiedsstudie omvat

 1. Variabelen definiëren die voor de wilde kat een obstakel zijn om zich in het landschap te bewegen
  (uitwerken landschapsanalyse met GIS)
 2. Uitwerking ontsnipperingskaart voor het projectgebied (GIS)
 3. Nauwkeurig beschrijven van de gevonden knelpunten
 4. Onderzoeken van ontsnipperingsmaatregelen specifiek voor wilde kat
 5. Concrete oplossingen formuleren voor de beschreven knelpunten in het projectgebied

Opleidingsniveau 

Voor de uitvoering van de gevraagde gebiedsstudie zoeken we een (afstudeer)student(e) HBO of WO.

Duur

Minimaal 5 maanden 

Periode

Vanaf februari 2021 

Rijbewijs

Het is niet noodzakelijk om een rijbewijs te hebben. De meeste locaties zijn goed bereikbaar per trein en OV-fiets.  

Contact 

Liesje Floor, 06-22199877.

   

  • Dood doet Leven, Aaseteronderzoek met wildcamera's

  Voor onderzoek met cameravallen in Noord-Brabant en Limburg zijn we op zoek naar studenten met een HBO of WO opleiding, liefst met een rijbewijs. Meer informatie over het Dood doet Leven project vind je hier. Alle stageplaatsen zijn t/m april 2021. Daarna (t/m augustus 2021) zijn er weer plaatsen voor onderzoek naar profiterende aaseters beschikbaar! Heb je interesse? Neem dan contact op met Melanie Pekel, 06-12031612.

   

  • Natuurlijke begrazing

  FREE Nature heeft diverse stagemogelijkheden met betrekking tot natuurlijke begrazing. Je vindt ze hier.

   

  • Iets anders?

  Naast de hierboven weergegeven mogelijkheden ontstaan er geregeld nieuwe plaatsen, of wellicht heb je zelf een goed idee. Is je interesse van algemener aard neem dan contact op met Elma Duijndam, 06-20449862. Er wordt dan gekeken of er ook andere mogelijkheden zijn.