U bent hier

Lijkenpikkers in de klas

Dode dieren fascineren kinderen enorm. Als ze een dood dier vinden, vertellen ze elkaar waar het ligt en willen ze het graag zien, ook al huiveren ze er misschien van. Uit eigen ervaring weten kinderen waarschijnlijk wel dat er dieren profiteren van dode dieren. Vliegen leggen er hun eitjes in, zodat de maden, die er na enkele dagen uitkruipen, het bedorven vlees kunnen eten. Uiteindelijk wordt zo de boel opgeruimd en blijft er van dit dode dier niet meer over dan botjes en haren en zelfs die worden door allerlei dieren opgegeten. Over dit hele proces en de soms verrassende samenhangen valt veel boeiends te vertellen en te onderzoeken.

Leerlingen tijdens een veldles over Dood doet Leven
Leerlingen tijdens een veldles over Dood doet Leven

Lijkenpikkers in de klas

Voor kinderen is er een speciale 'educatieplaat Dood doet Leven' met opdrachten. Ook is een 'lespakket Dood doet Leven' beschikbaar voor leerlingen van de middenbouw van het basisonderwijs. De les bestaat uit een binnenles en een onderzoeksles die buiten kan worden gedaan. Met het lespakket kunnen leerkrachten zelf aan de slag. De kinderen ontdekken dat een dood dier van levensbelang is voor tal van dieren, planten, schimmels en bacteriën. En dat aaseters in de natuur alles netjes opruimen. De kinderen krijgen inzicht in de kringloop van het leven, de samenhang in de natuur.

Zoekkaart Lijkenpikkers, zoekplaat, dood doet leven
Zoekkaart Lijkenpikkers

Het lespakket bestaat uit Werkbladen, een Zoekkaart en Tabel Lijkenpikkers en filmpjes die online kunnen worden bekeken. In de begeleidende tekst bij de Werkbladen is een handige uitleg, achtergrondinformatie en opzet voor onderwijzers te vinden. Al het lesmateriaal is in de bijlagen op deze pagina te downloaden. De filmpjes staan op het YouTube-kanaal van Dood doet Leven.