U bent hier

Veldlessen: Rivierpark Maasvallei

De Grensmaas wordt tot leven gewekt door een reeks van projecten waarin hoogwaterbescherming, grindwinning en natuurontwikkeling worden gecombineerd. Dat gebeurt aan beide zijden van de Maas, tussen Maasstricht en Maaseik. Er ontstaan brede grindstranden, grindbanken, ooibossen en stroomdalgraslanden, hier en daar afgewisseld met een grindplas.

Borgharen is samen met Meers een van de eerste plekken waar de resultaten van rivierverruiming en natuurontwikkeling  op de Nederlandse oever van de Grensmaas te beleven zijn.  

Bij Borgharen kunnen leerlingen van basisscholen in de gemeente Maastricht e.o. langs deze spectaculaire, snelstromende grindrivier  op speurtocht gaan. Het landschap ontwikkelt hier razend snel dankzij spontane plantengroei, natuurlijke begrazing door koniks en galloways en door de rivierdynamiek. Kinderen gaan aan de slag met allerlei opdrachten zoals op zoek naar stenen, planten, kleine beestjes, waterbeestjes, vogels en grote grazers.

Veldles Grensmaas
Veldles Grensmaas

De veldlessen worden inmiddels gegeven door het CNME (Centrum voor Natuur- en Milieu-Educatie) de Rollen uit Sittard/Geleen en het CNME Maastricht.