U bent hier

Veldlessen: Maashorst

In De Maashorst, één van de grootste natuurgebieden van Noord-Brabant, wordt nieuwe natuur ontwikkeld. Voormalige landbouwgronden worden betrokken bij de omliggende natuur en het watersysteem wordt hersteld. Het doel is dat De Maashorst in 2019 weer één aaneengesloten natuurgebied is. Dit grootschalige landschap biedt in de toekomst ruimte aan grote grazers, bijzondere vogels zoals de grauwe klauwier, orchideeën en vele soorten vlinders en andere insecten.

Het veldwerkproject wordt hier georganiseerd door Natuurcentrum De Maashorst. De kinderen leren over veranderingen in De Maashorst en ontdekken en beleven van alles tijdens de buitenles. Ze gaan op zoek naar de wisenten, taurossen en Exmoor pony's, vangen waterdiertjes, onderzoeken bos en bomen, speuren naar vraatsporen en bedenken wat ze zelf aan dit gebied zouden willen veranderen, en wat zeker niet.

Veldles Maashorst
Veldles Maashorst

De veldlessen in natuurgebied de Maashorst bij Bernheze, Uden, Landerd en Oss, zijn in 2015 opgestart door ARK Natuurontwikkeling, in nauwe samenwerking met Natuurcentrum De Maashorst. Na vier jaar heeft ARK het veldlesproject overgedragen aan Natuurcentrum De Maashorst. De veldlessen zijn opgenomen in het programma-aanbod van het natuurcentrum.

Speciaal voor docenten is er een quiz ontwikkeld om in de klas te doen met de leerlingen. Wat weten de leerlingen allemaal over de Maashorst en de dieren die er leven? Bekijk de quiz hier.