U bent hier

Veldlessen: IJsselmonde

In de gemeenten Barendrecht en Albrandswaard is de afgelopen jaren veel gebouwd. Toch wordt er niet alleen aandacht besteed aan woningbouw en stedelijke ontwikkeling. Ook aan natuur en recreatie wordt veel aandacht besteed. De komende jaren worden de gebieden nog verder ontwikkeld. Maar er zijn nu al volop gelegenheden om hier te genieten van bijzondere natuur.

In samenwerking met Wereld Natuur Fonds heeft ARK veldlessen uitgewerkt en opgestart. Na vijf jaar is het stokje overgedragen aan Natuurvereniging IJsselmonde. Met de vrijwilligers van deze enthousiaste organisatie kunnen alle basisscholen in Barendrecht en Albrandswaard (Rhoon en Poortugaal) deelnemen aan een spannende en leerzame ontdekkingstocht. 

Er zijn twee gebieden te bezoeken: de Zuidpolder en de Koedood. Het buitenlesproject is bedoeld voor de bovenbouwgroepen van het basisonderwijs. Eerst krijgen de kinderen in de klas uitleg over het gebied en de betekenis hiervan met betrekking tot klimaatverandering. Ook krijgen ze te zien welke dieren er voorkomen en welke opdrachten ze kunnen gaan doen. Als ze horen dat ze overal in het gebied mogen struinen, op zoek kunnen gaan naar waterdiertjes, Schotse hooglanders, kikkers, vlinders en nog veel meer leuke dingen kunnen zien en doen staan ze meestal te trappelen om op expeditie te gaan!

Dwaalfilm.eu: Koedood veldles

Tijdens de expeditie gaan de kinderen in groepjes, onder begeleiding van een volwassene aan de slag met opdrachtkaarten, zoekkaarten en allerlei onderzoeksmaterialen: loepjes, schepnetten, grondboren, verrekijkers, loeppotjes en zelfs insectenzuigers! Zo ontdekken de kinderen spelenderwijs hun eigen achtertuin, een ervaring die ze niet snel zullen vergeten!

Neem voor deelname aan de natuurlessen contact op met Natuurvereniging IJsselmonde.