U bent hier

Veldlessen: Het Groene Woud

Tussen Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch ligt het Groene Woud. Het Groene Woud bestaat uit heiden, moerassen, vennen en bovenal bijzondere natte bossen op leemgrond. De natuurkern van Het Groene Woud is ongeveer 7500 hectare groot en ligt in de provincie Noord-Brabant. In Het Groene Woud wordt hard gewerkt aan natuurontwikkeling. Door aankoop, beheer en ontwikkeling van de natuurgebieden de Scheeken en De Mortelen is hier het grootste landschapsreservaat van Brabant ontstaan. Als boegbeeld voor de bijzondere natuur in dit gebied keert het edelhert hier terug.

Veldlessen in Het Groene Woud
Veldlessen in Het Groene Woud

Naast bewoners en recreanten, is het van belang om ook kinderen bij de bijzondere natuur van Het Groene Woud te betrekken. Daarom heeft ARK Natuurontwikkeling samen met Brabants Landschap een scholenprogramma ontwikkeld gericht op het edelhertengebied. Deze natuurexpedities bestaan uit een powerpointpresentatie op school en een veldles in het terrein zelf. SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) helpt bij het opleiden van een aantal veldlesbegeleiders. Vrijwilligers van IVN Best, Jeugdnatuurwacht Liempde, en Natuurwerkgroep Liempde hebben zich hiervoor aangemeld. De veldlessen worden mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Bij de veldles draait het vooral om struinen, genieten, ontdekken en verwondering. Kinderen uit groep 6/7 en 8 maken aan de hand van leuke en uitdagende opdrachten kennis met de natuur van de Scheeken. Ze kunnen onder andere waterbeestjes vangen, vogels bekijken, sporen zoeken en wie weet in de nabije toekomst de edelherten op afstand zien. In groepjes van 4-6 kinderen met een begeleidende ouder gaan de kinderen aan de slag. De 10 speciaal voor deze locatie ontwikkelde opdrachtkaarten helpen hen om beter te kijken en te onderzoeken. Titels van de opdrachtkaarten: Waterdiertjes, Kleine beestjes,Vogels, Dood dier, Natuurbrug, Geuren vangen, Edelherten, Op expeditie, Planten, Bos en bomen.

Ook meedoen? Neem contact op met paul.grootenboer@ark.eu.