U bent hier

Natuuravontuur Haringvliet

Schoolkinderen van Voorne Putten, de Hoeksche waard en Goeree-Overflakkee kunnen op avontuur in de natuur van het Haringvliet. De veldlessen worden gegeven op het Quackstrand, de Menheerseplaat, in de Scheelhoek en de Korendijkse slikken. Alle groepen 6, 7 en 8 van de eilanden zijn welkom. Na een voorbereidende les over deltanatuur in de klas, kunnen de kinderen de natuur van het Haringvliet met lijf en leden ervaren. De lessen worden verzorgd in het kader van het Droomfondsproject Haringvliet.

Tijdens de voorbereidende presentatie in de klas wordt verteld over het Nederlandse riviersysteem, zoet-zoutovergangen, vismigratie en natuurlijk over de Haringvlietdam die in 2018 op een kier is gegaan. Met deze achtergrond kijken de kinderen met een andere blik naar ‘hun’ Haringvliet en begrijpen beter waarom het zo waardevol is. Een onmisbare schakel voor trekvogels die migreren tussen hun broedgebieden in Noord-Europa en hun overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Afrika. Maar ook voor trekvissen die van zee de rivier opzwemmen en vice versa, om hun paaigronden te bereiken.

Veldles Haringvliet
Veldles Haringvliet

Door ARK getrainde vrijwilligers zijn aanwezig bij de les en geven toelichting of andere hulp waar nodig. Zij wonen in de omgeving van het Haringvliet en zijn vaak al langer betrokken bij natuur. Op termijn kunnen zij de lessen zelfstandig verzorgen, vanuit het IVN, zodat Natuuravontuur Haringvliet ook in de toekomst blijft bestaan. Het initiatief voor dit lesproject ligt bij het Droomfondsproject Haringvliet.

In het Droomfondsproject Haringvliet werken zes natuurorganisaties, met steun van de Nationale Postcode Loterij, aan de ontwikkeling van het Haringvliet. In 2018 gingen de Haringvlietsluizen op een kier. Daarmee komt er weer een verbinding tussen de Noordzee en de rivieren Rijn en Maas. Niet alleen voor de natuur een belangrijke stap, maar ook voor recreanten en bewoners. Het is nu in en om het Haringvliet al genieten en de komende jaren wordt er gewerkt aan veelbelovende natuur- en recreatieprojecten. Wanneer eb en vloed weer de hartslag van het Haringvliet bepalen, ontstaat op de grens van zoet en zout rijke deltanatuur waar de mens van kan genieten.