U bent hier

Natuuravontuur Haringvliet

Schoolkinderen van Voorne Putten kunnen op avontuur in de natuur van het Haringvliet. Alle groepen 6, 7 en 8 zijn welkom. Na een voorbereidende les over deltanatuur in de klas, kunnen de kinderen de natuur van het Haringvliet met lijf en leden ervaren. De lessen worden verzorgd in het kader van het Droomfondsproject Haringvliet.

Tijdens de voorbereidende presentatie in de klas wordt verteld over het Nederlandse riviersysteem, zoet-zoutovergangen, vismigratie en natuurlijk over de Haringvlietdam die in 2019 op een kier is gegaan. Met deze achtergrond kijken de kinderen met een andere blik naar ‘hun’ Haringvliet en begrijpen beter waarom het zo waardevol is. Een onmisbare schakel voor trekvogels die migreren tussen hun broedgebieden in Noord-Europa en hun overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Afrika. Maar ook voor trekvissen die van zee de rivier opzwemmen en vice versa, om hun paaigronden te bereiken.

Veldles Haringvliet
Veldles Haringvliet

De veldles vindt plaats op het Quackstrand bij Hellevoetsluis. Dit is een mooi afwisselend duingebiedje met enkele kleine strandjes en spannende oevers met omgevallen bomen. Aan de hand van leuke en uitdagende opdrachten maken kinderen in kleine groepjes kennis met de natuur. Ze kunnen waterbeestjes vangen, vogels bekijken, een minirivier maken, sporen zoeken en nog veel meer. De lessen worden uitgevoerd door ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met IVN Natuureducatie.