U bent hier

Veldlessen: Groene Poort

De Groene Poort is een van de gebieden waar ARK veldlessen voor basisscholieren verzorgt. Kinderen en begeleiders kunnen hier met eigen ogen zien hoe mooi en bijzonder deltanatuur is en ook hoe belangrijk het is voor dieren, planten en mensen. De komende jaren wordt dit gebied nog mooier en ontstaat hier een nieuw stuk natuur, doordat de koppen van de kribben met elkaar worden verbonden. Er ontstaat dan een intergetijdengebied dat droog valt met laagwater en een schat oplevert voor de natuur en de mens in het havengebied. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van grof puin uit de havens of andere sloopprojecten in de omgeving.

Achter deze langsdammen ontstaat een luwe plek, die onderstroomt bij vloed en gedeeltelijk droog ligt bij eb. Dit vormt een ideale plek voor jonge (zee)diertjes om op te groeien, waardoor ze ook weer een voedselbron vormen voor andere dieren. Trekvissen, zoals de steur, kunnen er wennen aan de verschillen tussen zoet en zout of even pauzeren tijdens hun trektocht, evenals talloze trekvogels.

Buitenles Groene Poort
Buitenles Groene Poort

Een uniek natuurproject aan het begin van de Rotterdamse haven, dat de naam Groene Poort heeft gekregen. De Groene Poort is een van de voorbeeldgebieden van de Rivier als Getijdenpark, want op meer plekken in Rotterdam zullen de komende jaren groene gebieden op de kaart worden gezet. Niet alleen een winst voor dieren en planten, maar ook voor mensen. Die kunnen er van genieten en ontdekkingen doen, zoals de kinderen die tijdens een buitenles het gebied voor het eerst ontdekken.