U bent hier

Natuurbeelden

Het project "Natuurbeelden" is een samenwerking tussen natuurorganisaties, natuurfilmers (het eerste initiatief voor dit project komt van Enting Films) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Sinds 2010 zijn duizenden bijzondere shots van de natuur verzameld. Natuurbeelden is in 2017 afgesloten. Dankzij dit project is er nu een digitaal archief met vele honderden uren kostbare natuurbeelden. Via een geavanceerd Zoek en Bestelsysteem kunnen deze beelden binnen enkele minuten worden gevonden en gedownload door televisie- en filmproducenten, uitgeverijen en de natuurorganisaties zelf. De beelden en informatie zijn beschikbaar via de internetsite: www.natuurbeelden.nl.

Naast het verzamelen van bestaand, historisch materiaal is deze collectie ook aangevuld met actueel materiaal door middel van de productie van 250 uur nieuw materiaal.

Introductievideo Stichting Natuurbeelden

Toepassingen

De toepassingsmogelijkheden zijn enorm: televisie-uitzendingen in coproductie met omroepen, interactieve televisie, themakanalen, games en interactieve bordspellen, interactieve wandelkaarten met video op de website, koppeling met Google Maps, filmfragmenten in bezoekerscentra, beeldmateriaal voor scholen, dvd’s, informatie gekoppeld aan geodata (GPS-systemen) en wetenschappelijk onderzoek.

Natuurbeelden in de klas

Natuurbeelden in de klas laat leerlingen van groep 6 t/m 8 zich verwonderen over de natuur in eigen land. Leraren kunnen deze lesmodule met natuurclips inzetten om hun natuuronderwijs te verlevendigen en is geheel gratis. De lesmodule bestaat uit drie themalessen met werkbladen en 18 korte natuurclips met unieke beelden van bijzondere dieren.

De natuurclips zijn bedoeld als opwarmer voor scholen om zélf onderzoek te doen en de natuur in eigen omgeving te ervaren. In de lesmodule komen drie thema’s aan bod die aansluiten bij het curriculum: ‘Welkom in de natuur’, ‘Alles hangt samen’ en ‘Relatie mens en omgeving’. Rond deze thema’s komen ontroerende, grappige en bijzondere filmpjes van dieren, planten en landschappen aan bod. Het pakket is samengesteld uit duizenden bijzondere shots van de Nederlandse natuur uit de collectie van Stichting Natuurbeelden.

Blijvend toegankelijk

Het project Natuurbeelden liep van 2010 tot 2017 en is inmiddels afgesloten. In deze periode is in totaal voor 650 uur aan bijzonder beeldmateriaal toegankelijk gemaakt en veiliggesteld voor de toekomst. Dit materiaal blijft toegankelijk via de website www.natuurbeelden.nl.

Een deel van de collectie Natuurbeelden is ook te vinden op Open Beelden. Open Beelden is een open mediaplatform dat eenvoudig toegang biedt tot diverse audiovisuele collecties. De natuurbeelden die op Open Beelden staan kunnen gratis worden gedownload en hergebruikt met een CC-BY-SA-licentie.