U bent hier

25 jaar ARK: wolf

In 2015 rammelen wolven aan onze landsgrenzen. Vanuit Frankrijk en Duitsland komen ze steeds dichterbij. Nu lijken de wolvenroedels in de Vogezen en de Lüneburger Heide nog tamelijk ver weg, maar jonge wolven verlaten hun ouderlijk territorium en gaan op zoek naar nieuw leefgebied en een partner en leggen daarbij gemakkelijk de afstand naar Nederland af. Tot wel 1000 kilometer en verder zwerven deze jongvolwassen wolven rond voordat ze zich ergens settelen. Zo bekeken duurt het eigenlijk best lang voordat Nederland een eerste bewezen wolf binnen zijn landsgrenzen heeft.


Wolven in Nederland

Hoewel, de mogelijke wolf bij Duiven was misschien een echte wolf en de wolf van Luttelgeest was zeker echt, maar helaas in het buitenland gedood en hier neergelegd. We moeten dus nog even geduld hebben voordat er met zekerheid een wolf binnen onze grenzen wordt vastgesteld. Toch gaat het niet lang meer duren. Bij Nordhorn, vlak over de grens bij Enschede, zit inmiddels een territoriale jonge wolvin. Mogelijk dat ze zelf al een keer de grens overgestoken is, net zoals ze zich ook al in Meppen liet zien, maar inmiddels zit ze weer vast in haar kersverse territorium in Nordhorn op zo’n dertig kilometer van de Nederlandse grens. De Duitse ervaring laat zien dat dergelijke territoriale wolvinnen vaak snel een partner krijgen. Wie weet heeft ze al een partner en worden dit voorjaar al jonge wolven geboren. Vanaf een leeftijd van een half jaar maken ze uitstapjes die ze gegarandeerd ook op Nederlands grondgebied brengt. Eerst kortdurend, maar wellicht later voor een echte grote zwerftocht door Nederland.



Wolf

Al in 2008 zagen FREE Nature, ARK en de Zoogdiervereniging dit aankomen en hebben het samenwerkingsverband Wolven in Nederland opgericht om Nederland voor te bereiden op de komst van de wolf. Vanuit Italië bezette een uitbreidende wolvenpopulatie de Franse Alpen. In het uiterste oosten van Duitsland groeide een populatie van vijf wolvenroedels en één wolvenpaar langzaam uit. Inmiddels is die situatie grondig gewijzigd: jaarlijks komen er zo’n zes wolvenroedels bij en de Duitse populatie leeft in een smalle band van de Lausitz in het oosten tot in Denemarken en de Nederlandse grens bij Drenthe en Overijssel in het westen. Ook Wolven in Nederland is gegroeid, met onder andere de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging, IVN en Natuurmonumenten als nieuwe partners. Verder werken we intensief samen met de Dierenbescherming en schapenhouders.

Al die jaren hebben we gewerkt om Nederland voor te bereiden op de komst van wolven naar ons land. Met een website vol up to date informatie over wolven en hun populaties in de landen om ons heen. Met een Facebookpagina die bijna 38.000 volgers dagelijks van nieuwe informatie voorziet, en door veel interviews te geven en vragen per telefoon en e-mail te beantwoorden. Deze communicatiestrategie is een groot succes en heeft de kennis over wolven doen toenemen.


Billboard langs de snelweg A6 in de Noordoostpolder
Billboard langs de snelweg A6 in de Noordoostpolder

Die intensieve communicatie heeft ons goed geholpen met het verzamelen van alle waarnemingen van mogelijke wolven. Tot nu toe betrof dat vrijwel altijd geen wolf maar een hond, of was het onduidelijk wat de waarnemer precies gezien had. Maar ook de mogelijke wolf van Duiven en die van Luttelgeest werden bij ons gemeld. Hopelijk helpt de roofdiergids met bijbehorende gratis roofdierapp van ARK bij een toename van betrouwbare waarnemingen. Waarnemers kunnen nu beter geïnformeerd wolven of wolvensporen determineren. De verzamelde kennis is inmiddels ook gecondenseerd in een boek over de terugkeer van wolven naar de Lage Landen. Kersvers op de boekenplank.

Wolven in Nederland heeft daarnaast enthousiast meegewerkt aan het officiële wolvenplan voor Nederland dat Alterra in opdracht van het ministerie van Economische Zaken in 2014 opstelde. Het wachten is nu op een wolf die aantoonbaar Nederland aandoet. Maar daarmee houdt het werk van Wolven in Nederland en ARK niet op. Sterker nog: het begint dan pas echt! Vragen van bezorgde bewoners, recreanten, schapenhouders, paardrijders, etc. zullen dan pas echt los komen. We gaan door met Nederland voor te bereiden op de komst van wolven. Dan wellicht met subsidies van de provincies. Zo werken Wolven in Nederland en ARK momenteel samen met schapenhouders in opdracht van het Faunafonds aan een onderzoek naar geschikte maatregelen om schapen in Nederland tegen wolven te beschermen. Zodat we nog beter voorbereid zijn.

ARK 25 jaar Wolf, wolven in Nederland