U bent hier

Rivierpark Maasvallei, jong, wild en geliefd

9-01-2023|DOORARK Rewilding Nederland

ARK heeft in samenwerking met CNME Maastricht en CNME De Rollen (Sittard-Geleen) in 2022 het veldlessenprogramma in RivierPark Maasvallei als vanouds weer opgepakt. Het programma, dat bestaat uit een inleiding over het gebied in de klas en een avontuurlijke ontdekkingstocht langs de Grensmaas, is bedoeld voor de bovenbouw van basisscholen in de regio. Het is zeer in trek, zoals te lezen is in dit verslag van de veldlessen in 2022.

In de klas krijgen de kinderen uitleg over het gebied, dat een grote metamorfose doormaakt. Langs 40 kilometer van de rivier zijn of worden de oevers afgegraven om de rivier meer ruimte te geven én voor grindwinning en natuurontwikkeling (Grensmaasproject). Het mooiste volgt daarna: het rivierwater neemt de leiding en maakt nieuwe grindeilanden en door erosie ontstaan geulen en meanderende oeverlijnen. Zaden die aanspoelen, aanwaaien of door dieren worden meegenomen, zorgen voor een natuurlijke begroeiing vol bloemen, struiken en bomen. Kleine kuddes rondtrekkende grote grazers zorgen in de loop der jaren voor een rijk geschakeerd mozaïeklandschap. Op plekken waar ze weinig grazen, groeien bossen en struiken en waar ze veel grazen ontstaan bloemrijke graslanden. Talrijke vogels, insecten en zoogdieren voelen zich hier thuis. Ook de bever heeft hier zijn plek en helpt mee om het landschap verder te verfijnen.

Tijdens de veldlessen gaan leerlingen struinen en speuren, en leren ze wilde natuur kennen zoals ze hem zelden hebben gezien, althans zo dicht bij huis. Een onvergetelijke ervaring. Kinderen en hun ouders raken enthousiast, komen terug en sluiten de wilde natuur in hun hart. 

Ze hebben opgestoken dat natuur waar natuurlijke processen alle ruimte krijgen, het Maasdal niet alleen mooier en rijker maakt, maar ook veel veiliger in natte tijden. Ruim dertig jaar geleden toen de eerste Grensmaasplannen naar buiten kwamen, kon bijna niemand dit geloven. Maar de natuur heeft overtuigend bewezen wat ze kan, als we haar de ruimte en de vrijheid geven. 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door