U bent hier

ARK zoekt ecoloog

13-11-2023|DOORARK Rewilding Nederland

ARK Rewilding Nederland maakt de Nederlandse natuur al bijna 35 jaar wilder, groter en robuuster. We realiseren nieuwe natuurlandschappen waar planten en dieren de ruimte en tijd krijgen om zelf vorm te geven aan de ecologische dynamiek in het gebied. Dat noemen we rewilding. We betrekken altijd omwonenden, collega-natuurorganisaties, overheden en bedrijven die in wildere natuur willen investeren.  

Voor onze gebiedsprogramma’s Veluwe en het Groene Woud is ARK Rewilding Nederland op zoek naar een medior ecoloog, voor 32 uur per week.  

Onze programma’s 

Op de Veluwe zet ARK, samen met de aanwezige natuurorganisaties en overheden, in op het herstel van de veerkracht van de natuur, zodat er een vitaler natuurgebied ontstaat waar hoge zandgronden via kletsnatte broekbossen, venen en beken verbonden zijn met Rijn, IJssel en Randmeren. Het Brabantse Groene Woud programma werkt aan het realiseren van het Natuurnetwerk Brabant. Dit is een netwerk van bestaande, maar ook nieuwe natuurgebieden die met elkaar verbonden zijn. Het netwerk is nog niet compleet. Er ontbreken gebieden en verbindingen die belangrijk zijn voor dieren en planten.  

Voor beide gebieden zal je meewerken aan natuurontwikkeling en het herstel van de belangrijke vormende natuurlijke processen, zoals begrazing, vernatting en natuurlijke bosontwikkeling.  

Je zal gebiedsvisies, inrichtingsplannen en vergunningsaanvragen opstellen op basis van rewildinggedachtengoed en landschapsecologische meerwaarde. Je haalt in binnen- en buitenland ecologische kennis op en maakt deze toepasbaar voor nieuwe en bestaande rewildingvoorbeeldprojecten van ARK en derden. Je volgt de resultaten en impact van deze projecten en deelt deze breeduit met andere belanghebbenden, van bezoekers, tot terreinbeherende organisaties, tot wetenschappers. De opgedane kennis en ervaring wordt ook weer ingezet in de gebiedsvisies en inrichtingsplannen. Je gaat in gesprek met beherende natuurorganisaties en overheden over beheerkeuzes en over het, of en zo ja hoe, de natuur wilder en spontaner kan. Ook met de collega’s van de andere ARK gebieds- en opschalingsprogramma’s voer je het gesprek over natuurlijke processen en beheer. 

Wat vragen wij? 

Opleiding en kennis 

 • Opleiding (hbo/universiteit): (vegetatie-, dier- of landschaps-) ecologie, bos- en natuurbeheer 
 • Aantoonbare landschapsecologische en soortenkennis (landschappen kunnen lezen) 
 • Aantoonbare kennis van abiotische en biotische vormende processen (begrazing, overstroming etc) 
 • Aantoonbare ervaring met samenwerken met uiteenlopende partijen (agrariërs, overheden, adviesbureaus, aannemers) 
 • Minstens 5 jaar werkervaring  

Gewenste vaardigheden  

 • Zelfstandig én teamwerker 
 • Projectmatig kunnen werken 
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden (schrijven, luisteren, overbruggen en overdragen) 
 • Kunnen omgaan met weerstand 
 • Wonend nabij de Veluwe of het Groene Woud gebied is een pré 
 • Rewilder 

Wat bieden wij? 

ARK Rewilding Nederland biedt een werkomgeving met bevlogen medewerkers die zich inzetten voor een natuurrijker Nederland. Je bent verbonden aan twee teams, dat van de Veluwe (5 collega’s) en dat het Groene Woud (4 collega’s). Je werkt vanuit huis maar ontmoet je collega’s regelmatig tijdens teamoverleggen, themadagen, op ons bescheiden kantoor in Nijmegen of tijdens het werken in het veld.  

Het salaris behorende bij deze functie ligt, afhankelijk van opleiding en ervaring, tussen de 3.000 en 4.700 € per maand. 

De functie is in eerste instantie voor een jaar. Het is onze intentie om bij een positieve ‘klik’ dit om te zetten in een vast dienstverband.  

Hoe verder? 

Herken je jezelf in deze vacature? We ontvangen dan graag, uiterlijk op 15 december 2023, je sollicitatie bestaande uit een brief met curriculum vitae via info@ark.eu o.v.v. ‘sollicitatie ecoloog’.  

Neem voor meer informatie contact op met Marieke Reisinger (06- 5874 0110) of Ger van den Oetelaar (06-2044 7518). Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.