U bent hier

ARK Rewilding Nederland zoekt een marien ecoloog

12-05-2023|DOORARK Rewilding Nederland

Kom jij bijdragen aan het doorontwikkelen en opschalen van rewilding op de Noordzee? We zoeken een: marien ecoloog, als expert en projectleider. Help mee de natuur op zee meer rust en ruimte te geven. 

ARK Rewilding Nederland (voorheen ARK Natuurontwikkeling) werkt al meer dan 35 jaar aan wildere, sterkere en gezondere natuur. Van Gelderse Poort tot Haringvliet, van Kempen tot Veluwe, van Zuid-Limburg tot Noordzee. Wij doen dat door een “rewilding”-benadering: natuur ruimte en tijd geven om zichzelf te kunnen ontplooien en zo nodig natuurlijke processen stimuleren. We vinden het daarbij steeds belangrijk om mensen met de natuur te verbinden. 
Naast rewilding in onze eigen, toonaangevende gebiedsprogramma’s biedt ARK ondersteuning aan andere rewilding-initiatieven. De ambitie om meer land en zee vrij te spelen voor natuur en natuurontwikkeling vraagt om het onderzoeken van vernieuwende samenwerkingen en perspectieven. 

Over ARKs Noordzeeprogramma 

In 2016 heeft ARK de stap van land naar zee gemaakt. De Noordzee is immers de grootste wildernis van Nederland! Tegelijkertijd is het een van de drukste zeeën ter wereld met scheepvaart, grondstoffenwinning en visserij. Nu komt de opschaling van de windmolenparken daar nog bij. Het ARK Noordzeeteam zoekt naar ecologisch relevante, opschaalbare rewilding-interventies en zet projecten op die natuurontwikkeling op zee combineren met andere maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie en de eiwittransitie. Met onze samenwerkingspartners werken we aan slimme interventies om het gebruik van de Noordzee zo te veranderen dat de natuur meer rust en ruimte krijgt, zodat het leven in de Noordzee rijker en veerkrachtiger kan worden. Dat vraagt een ambitieuze schaal en aanpak, het delen van onze verhalen en kennis en het activeren van anderen. Onze veldprojecten laten zien hoe verrassend het zeeleven is.  

Kom jij bijdragen aan het doorontwikkelen en opschalen van rewilding op de Noordzee? We zoeken een: Marien ecoloog, als expert en projectleider 

WAT GA JE DOEN? 

Je werkt binnen het ARK Noordzeeteam aan het bedenken en uitvoeren van rewildingstrategieën en -interventies. Als projectleider ben je verantwoordelijk voor het “Green Pearls”-project, waarin ARK samen met een groot Nederlands schelpdierbedrijf werkt aan de combinatie tussen kweek-op-zee en natuurontwikkeling. Je werk is een combinatie tussen (vooral) binnenwerk en (soms) buitenwerk op zee. Je kunt rekenen op je collega’s in het team: samenwerking en onderlinge steun staan bij ons hoog in het vaandel. De wisselwerking in het team zorgt voor groei en ontwikkeling, zowel op individueel als op teamniveau.  

WAT VRAGEN WIJ?  

Je bent een professional die samen met je collega’s een blijvende impact wilt maken op de Noordzeenatuur. Je bent een teamspeler die graag zelfstandig werkt, initiatief neemt en bruggen kan slaan tussen ideeën, mensen en een praktische aanpak. Je hebt lol in je handen uit je mouwen steken voor praktisch werk als het zich aandient. Je bent in verband daarmee bereid om een veiligheidstraining voor offshore werk te volgen. Verder: 

 • Je hebt een BSc of MSc mariene biologie of mariene ecologie afgerond 
 • Je hebt minimaal vijf jaar relevante ervaring in het werkveld van mariene ecologie, inclusief projectleiderservaring. Ervaring met/op de Noordzee is een pré 
 • Kennis van (duurzame) aquacultuur is een pré 
 • Ervaring met werken met openbare GIS informatie en kaarten maken in GIS (ArcGIS, QGIS)  
 • Je kunt systemisch kijken, denken en communiceren 
 • Je hebt een grote persoonlijke betrokkenheid bij de natuur van de Noordzee, je bent bekend met en enthousiast over het concept van ‘rewilding’, en je kunt je verbinden met de ambities van ARK, onze positieve communicatiestrategie, onze gedrevenheid en ondernemende aanpak. 

WAT BIEDEN WIJ?  

 • Salaris: afhankelijk van opleiding en ervaring, tussen de € 3034 en € 4556 per maand gebaseerd op een fulltime dienstverband 
 • Fulltime positie (en minimaal 32 u/wk)  
 • Het gaat om een dienstverband van vooralsnog 1 jaar met de intentie tot verlenging voor onbepaalde tijd 
 • Je eigen woonplaats als uitvalsbasis  
 • Een flexwerkplek in Rotterdam (vlakbij centraal station), waar het Noordzeeteam minstens één dag per week samenwerkt  

ARK biedt haar medewerkers zeer flexibele werkuren en arbeidsvoorwaarden passend bij een dynamische, ondernemende organisatie. Anderzijds zijn onze arbeidsvoorwaarden als goededoelenorganisatie logischerwijs ook relatief sober ingericht.  

Herken je jezelf hierin? We ontvangen dan graag, uiterlijk 5 juni a.s., je sollicitatie bestaande uit een brief met curriculum vitae via info@ark.eu o.v.v. ‘sollicitatie Noordzee’. Neem voor meer informatie contact op met Karel van den Wijngaard of 06-14304447. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.