U bent hier

Veldlesproject De Geelders: 'mogen we volgend jaar weer?'

5-10-2022|DOORARK Rewilding Nederland

Het veldlesproject van ARK in De Geelders is zijn tweede jaar in gegaan: in september deden de eerste basisschoolleerlingen weer mee aan de buitenlessen op avontuurlijke plekken in het bos. ARK verzorgt de lessen, samen met een team van enthousiaste vrijwilligers.

“Ons eerste jaar was erg succesvol met prachtige natuurbelevenissen en enthousiaste reacties”, blikt Elma Duijndam (ARK) terug. “Een leerkracht van de Boxtelse Angelaschool mailde toen: ‘Hopelijk mogen we volgend jaar weer!’. En dat mag: ook dit najaar doet die school weer mee, met drie groepen zelfs.”

Vrij struinen

Na een voorbereidende les binnen de muren van het klaslokaal vinden de buitenlessen plaats op een perceel van ARK in De Geelders. Het is een avontuurlijke plek waar de natuur haar gang kan gaan. “Zo blijven dode bomen hier bijvoorbeeld liggen”, aldus Elma. “Belangrijk voor de ecologie van het bos en heerlijk voor de kinderen om erop te klimmen en te klauteren. Dat mag allemaal. Net zoals ze vrij mogen struinen en buiten de paden hun weg mogen zoeken. Onderweg ontdekken ze van alles: sporen van reeën, spechtengaten, wegspringende kikkers en muizen. Dit voorjaar ontdekten kinderen al struinend zelfs een exemplaar van de bijzondere vermiljoenkever!” Met de veldlessen wil ARK de kinderen van dichtbij laten ervaren hoe bijzonder de natuur is. “De vrijwilligers nemen een steeds groter deel van de lessen voor hun rekening, met dank aan de grote hoeveelheid kennis die zij in het eerste jaar opdeden. En dat is precies de bedoeling. We willen het veldlesproject in het najaar van 2023 volledig aan de vrijwilligers overdragen.”

Aanmelden

Voor dit najaar zitten de veldlessen vol. Voor het voorjaar van 2023 kunnen bovenbouwklassen van basisscholen uit de omgeving zich aanmelden via info@sppill.nl o.v.v. veldles Geelders. Lees hier meer over de veldlessen in Het Groene Woud. Klik hier voor het verslag over het veldlesproject De Geelders.