U bent hier

Oesters naar zee dragen

12-07-2022|DOORARK Rewilding Nederland

Terwijl half Nederland op vakantie is of op het punt staat om af te reizen, is het onder water tijd om te settelen: oesterlarfjes die de afgelopen weken hun vrijzwevende bestaan hebben overleefd zijn toe aan vastigheid. ARK probeert deze week in de Rotterdamse haven een deel van die prille oesters te vangen. Daarna kunnen ze naar zee als bron voor nieuwe populaties.

In de Rotterdamse haven zitten sinds een paar jaar wilde, platte oesters. En die zijn zeldzaam. In het begin van de zomer ‘melken’ de oesters – ze brengen miljoenen larfjes in het water. Een groot deel daarvan wordt opgegeten, een paar zullen een plekje vinden en uitgroeien tot een oester.

Zakken lege oesterschelpen
Zakken lege oesterschelpen Foto: Ernst Schrijver

Het liefst gaan babyoesters op een schoon plekje zitten, van geschikt materiaal. Zoals een soortgenoot. Daarom worden deze week zakken met schone, oude oesterschelpen in het water gehangen. Hopelijk komen hier dan oestertjes op die goed gaan groeien. Over een maand of wat halen de medewerkers van het ARK Noordzeeteam ze op en verhuizen ze naar zee. Daar kunnen ze verder groeien, zelf op een gegeven moment weer larven gaan maken en zo wellicht aan het begin staan van een nieuw schelpdierrif. Zeg maar een soort zaadbom in zee. Hetzelfde proberen ze met gekweekte oesterlarfjes, maar het is nog niet zo makkelijk om in het lab grote aantallen platte oesters te laten groeien.

Bekijk hier een item dat EenVandaag vorig jaar maakte over het opvissen van oesterlarfjes in de Rotterdamse haven

Rewilding de Noordzee

Het ARK Noordzee-programma wil de levende natuur in zee weer robuust, gevarieerd en uitbundig maken. Oesters en andere rifbouwers zoals (paarde)mosselen en kokerwormen hebben daarbij een belangrijke rol. Ze staan aan de basis van het ecosysteem van de Noordzee: ze filteren het water en de riffen zijn eet-, woon-, schuil- en paaiplek voor vele andere soorten. Ooit was twintig tot dertig procent van de Noordzeebodem bedekt met riffen, nu is dat ongeveer één procent. Bodemverstoring, gebrek aan harde oppervlakte om op te vestigen en gebrek aan broed in het water verhinderen de terugkeer van de bedreigde platte oester. Het Noordzeeteam onderzoekt wat de beste manier is om riffen te starten, dichtbij de kust en in dieper water.

Meer weten over het rewilden van de Noordzee? Duik mee onder water en zoom in voor de namen van de afgebeelde soorten.

platte oester en anemoon
Wieren, vissen en andere zeedieren maken dankbaar gebruik van de riffen die schelpdieren vormen. Foto: Floor Driessen, Bureau Waardenburg