U bent hier

Kennis over wilde katten uitgewisseld

22-07-2022|DOORARK Rewilding Nederland

steeds meer wilde katten

De wilde kat wordt de laatste jaren meer en meer waargenomen in Limburg en omliggende landen. Zo werd recentelijk door een student van ARK ook wilde katten waargenomen in nieuwe gebieden in Limburg  en de Biebosch. De wilde kat is bezig aan een heimelijke opmars en dat is goed nieuws voor de natuur. Vragen en onduidelijkheden zijn er ook: hoe verhoudt de wilde kat zich tot (tamme en verwilderde) huiskatten? Deze zijn níet wild, hebben andere genen en komen vrijwel overal voor.

(Maak dat de) kat-wijs

Andere vragen zijn bijvoorbeeld: wat hebben wilde katten nu echt nodig om zich thuis te voelen in onze natuur en hoe migreren ze door ons versnipperd landschap? Om hier meer over te weten te komen en te leren van ervaringen in Duitsland organiseerde ARK een mini symposium over de wilde kat in Aken. Het was interessant om te horen dat met name de vrouwelijke dieren, de poezen, het meest kritisch zijn. Zij hebben rustige plekken nodig waar ze zich thuis voelen en kittens kunnen krijgen. Als die er zijn in het landschap, zal de kat zich ook daar langzaam thuis voelen. De katers struinen wel rond op zoek naar de vrouwtjes. Die duiken dan ook op de meest bijzondere plekken op. Het is van belang om deze kennis te delen, zodat we in Nederland ook voldoende kat-wijs zijn om deze lastig waar te nemen rover toch voldoende goed leefgebied te kunnen bieden. Grote roofdieren, zoals de wilde kat, zijn een kroon op het ecosysteem maar zijn door hun grote leefgebieden ook kwetsbaar.

Wilde kat Foto Bob Luijks
Wilde kat Foto: Bob Luijks

Uitwisseling tussen Duitse en Nederlandse kattenkenners

Duitse en Nederlandse experts waren aanwezig om met de Nederlandse en Duitse deelnemers de laatste inzichten en ervaringen te delen. Daarna werd er samen gekeken hoe de wilde kat het nu doet in het Drielandengebied en dan met name in het Aachenerwald. In dit prachtige bos leven al wilde katten, maar hier komen ook veel mensen uit Aken recreëren, wandelen en mountainbiken. Gaat dat samen? Deskundigen denken dat dit kan, maar stellen wel als voorwaarde dat we dan goed moeten kijken hoe daarmee het beste om te gaan. Bijvoorbeeld door het veiligstellen van rustige plekken en voldoende schuilplaatsen en dekking voor de wilde kat. Recreatie goed zoneren (niet alles kan overal) en dekking (dus: keuzes maken in het bosbeheer) zijn van belang. Daar profiteren natuurlijk niet alleen wilde katten van, maar door het de wilde kat naar de zin te maken kan het leefgebied als geheel natuurlijker functioneren. 

Wil je meer weten over het symposium, dat financieel werd ondergesteund door de provincie LImburg, lees dan hier de samenvatting.