U bent hier

Zustersoorten steur in Visionair

13-01-2021|DOORARK Rewilding Nederland

In de december-editie van Visionair magazine van Sportvisserij Nederland is er aandacht voor ons werk om de (Europese) steur terug te krijgen in de Rijn. Niels Brevé van Sportvisserij Nederland en ARK’er Bram Houben namen een kijkje bij herintroductieprojecten van steuren in Duitsland. Ook komt het verschil tussen de Europese Atlantische steur (Acipenser sturio) en de Noord-Atlantische steur (Acipenser oxyrinchus) in het artikel aan bod.


Twee zustersoorten

De zeldzame Europese steur is de grootste vis die in Nederland thuishoort. Deze trekvis is bekleed met beenplaten, heeft roodbruine ogen, brengt zijn leven in zoet en zout water door en kan maar liefst 3,5 meter lang worden. In de Noordzee zwemt soms ook de (Noord-) Atlantische steur rond die erg veel lijkt op de Europese steur, maar niet paait in onze rivieren en minder zeldzaam is. Omdat deze steur voorkomt in de Baltische zee en in de rivieren die daarin uitmonden (zoals de Oder), wordt deze steur ook wel de Baltische steur genoemd.

Lees hier het hele artikel en kijk op steuren.ark.eu voor alle (ons) bekende steurenvangsten op kaart.

Zelf een steur gezien of gevangen?

Handige steurensticker met stappenplan voor vangst steur
Handige steurensticker met stappenplan voor vangst steur

Voor vissers die een steur vangen is een handige steurensticker beschikbaar die in simpele stappen uitlegt wat je moet doen als je een steur vangt. Ook een gratis steurensticker ontvangen? Stuur dan een (voldoende gefrankeerde) retourenveloppe (minimaal A5-formaat) met daarop jouw eigen adres naar het onderstaande adres.

Wil je daarbij bovendien ook een gratis steurenfactsheet ontvangen, stuur dan een grotere A4-formaat enveloppe naar:

ARK Natuurontwikkeling 
T.a.v. STEURENSTICKER 
Molenveldlaan 43 
6523 RJ Nijmegen