U bent hier

Wisentstier dood aangetroffen

3-03-2021|DOORARK Rewilding Nederland

Op 1 maart is één van de wisenten in Natuurpark Lelystad dood gevonden. De stier was de week ervoor overgekomen uit het wisentengebied op de Veluwe. Het dier stond samen met acht andere wisenten uit Nederland in een afgezonderde weide om volgende maand te verhuizen naar een groot Deens natuurgebied, waar zij samen met enkele reeds aanwezige wisenten een kudde gaan vormen.

Tot 28 februari werden geen bijzonderheden gemeld tijdens de dagelijkse controles. De stier at goed en was aanwezig bij de andere wisenten. Omdat het dier gezond leek te zijn en het transport naar Lelystad onder begeleiding van een dierenarts probleemloos verliep, is het overlijden erg onverwachts. De overige wisenten zijn in goede conditie en lijken het goed met elkaar te kunnen vinden. Net als de afgelopen weken worden de dieren dagelijks gemonitord. Een ervaren dierenarts onderzoekt de gezondheid van de dieren en houdt de dieren de komende maand in de gaten. Hierna worden de wisenten vervoerd naar hun nieuwe leefgebied in het noorden van Denemarken.

Om inzicht te krijgen in de doodsoorzaak van de wisentstier wordt sectie verricht. Dit onderzoek is niet alleen van belang voor wisentprojecten in Nederland, ook buitenlandse projecten - waaronder het Deense wisentproject - kunnen hier van leren. ARK Natuurontwikkeling zal de resultaten met hen delen. Vooral voor nieuw startende projecten met wisenten in binnen- en buitenland is dit zeer waardevol. De wisent is nog altijd een bedreigde diersoort en heeft alle hulp nodig om in aantal toe te nemen en zich meer te verspreiden over Europa.