U bent hier

Wildernisavontuur voor vakkanjers in de Maashorst

21-07-2021|DOORARK Rewilding Nederland

Op 8 juli ging ARK met een aantal winnaars op pad in natuurgebied de Maashorst. Deze leerlingen hadden meegedaan aan de Vakkanjers challenge. Dit jaar was het Wereld Natuur Fonds de opdrachtgever. De leerlingen moesten technische oplossingen bedenken voor mens-dierconflicten. Ze bedachten bijvoorbeeld dat olifanten met hologrammen van bijen op afstand konden worden gehouden en dat wolven gedetecteerd konden worden door lantarenpalen die dan een vervelend geluid uitzenden.


We ontdekken Exmoor pony's in het bos (foto: Leo Linnartz)


Op zoek naar de wisent

Er deden 8000 leerlingen mee in vier leeftijdscategorieën. De winnende teams mochten met ARK mee op een avontuurlijke wildernistocht in de Maashorst. Ze bezochten het leefgebied van de wisenten (Europese bizons). Dit gebied is alleen onder begeleiding van een gids toegankelijk. Er leven hier ook allerlei andere dieren, zoals reeën, dassen, en in het wild levende runderen en paarden. 

Het was lekker weer en de Maashorst was prachtig! Het was voor kinderen een belevenis. De meeste kinderen hadden namelijk niet veel natuurervaring, en geen van allen had ooit een wisent gezien. Die garantie hadden ze nu ook niet: het gebied is groot, en als de wisenten ergens rustig in het bos liggen wordt het toch lastig om ze te ontdekken. Enkele dieren worden weliswaar gevolgd met GPS tracking via halsbanden, maar de halsbanden geven maar eens in de vier uur een signaal af.


Struinen door het open deel van de Maashorst (foto: Elma Duijndam)

Stoere struintocht

Het was een stoere struintocht. De leerlingen gingen van de paden af en er werd er van alles ontdekt. We zagen veel sporen van dieren, zoals enorme plukken wisent-haar aan de wortels van een omgevallen boom. Daar hadden de dieren zich lekker staan krabben om van hun wintervacht af te komen. We vonden een dassenburcht, konden een mooie geelgors goed bekijken met de verrekijker en ontmoetten een kudde wilde paarden in het bos. Prachtig!


Wisenten in slagorde opgesteld in de Maashorst (foto: Leo Linnartz)

Wisenten zijn de baas

In de middag was het plaatje helemaal compleet: in de verte zagen we de paarden rennen en stonden er enkele taurossen (wilde runderen) te grazen. En even later liet de hele kudde wisenten zich heel mooi zien bij een waterplas. De wisenten lieten duidelijk merken dat deze plas “van hen” was en hielden ons goed in de gaten. Het was een onvergetelijke ervaring om deze dieren zo goed te kunnen bekijken. Er werden veel foto’s gemaakt, want met je telefoontje door de verrekijker fotograferen bleek uitstekend te lukken, ontdekten de deelnemers. En zo hadden deze winnende Vakkanjers een fantastisch avontuur in natuurgebied de Maashorst.


Foto's maken met je mobieltje door een verrekijker blijkt verrassend goed te lukken (foto: Sabrina Hagen)