U bent hier

VLOG: Schurende grazers

6-05-2021|DOORARK Rewilding Nederland

Dat je als student ecologie op mooie en bijzondere plekken komt, is maar weer eens gebleken tijdens mijn stage in de Slikken van de Heen. Ik heb hier onderzoek gedaan naar het schuurgedrag van de verschillende grote grazers die hier rondlopen. Konikpaarden, Rode Geus-runderen en wisenten gebruiken verschillende objecten om zo van hun jeuk en dergelijke af te komen. Dat heeft invloed op hoe het gebied eruit ziet.

Maar dat het leven van een student tijdens veldwerk niet altijd over rozen gaat, heb ik ook aan den lijve ondervonden. Regelmatig besloten de kuddes dat de plekken waar ik veldwerk wilde doen, ook een uitermate goede locatie voor hen was om de dag door te brengen. Tja, op zulke momenten zat er niks anders op dan maar een ander stuk op te zoeken om mijn veldwerk te vervolgen. Gelukkig is dat in de Slikken van de Heen totaal niet erg! In dit gevarieerde gebied kom je bijzonder mooie stukjes natuur tegen. Van kreekjes met joekels van vissen die uit het water opsprongen om insecten te vangen, tot open grasland met rustig grazende kuddes. Ik had ook nog eens geluk dat ik zowel in de winter als in het voorjaar het veld in kon. In korte tijd leek het gebied tot een groene oase te ontploffen!

Begrijpelijk dus dat ik tijdens mijn stage een beetje verliefd ben geworden op dit gebied. Ik zal zeker nog eens terugkomen om op mijn gemak te wandelen en alle kuddes te bewonderen.

Ben je benieuwd wat ik nu precies heb onderzocht in het veld? Bekijk dan het filmpje hieronder!

Vlog van Lotte Schiphof

Lotte Schiphof, Msc student Environmental Biology aan de Universiteit van Utrecht


Blogs lezen van studenten die eerder bij ARK stage liepen? Klik hier.
 

Of kijk hier voor nieuwe stagemogelijkheden.