U bent hier

Tielse Waardgroep houdt oogje in het zeil

16-04-2021|DOORARK Rewilding Nederland

Wilde bloemen en kruiden, watervogels in de plassen en Schotse Hooglanders als natuurlijke grasmaaiers. Het Tielse stadspark Kleine Willemswaard was een paar jaar terug nog boerenland, maar is nu een natuurlijke uiterwaard. Eind 2022 geeft ARK Natuurontwikkeling het stokje door aan een nieuwe beheerder. Om de duurzame ontwikkeling van het gebied door te zetten, ook na het vertrek van ARK, is een Waardgroep opgericht: een groep lokale natuurliefhebbers die zich over hun Stadswaard blijft ontfermen.

Schotse Hooglanders brengen de Kleine Willemswaard tot leven. Bron: FREE Nature
Schotse Hooglanders brengen de Kleine Willemswaard tot leven. Bron: FREE Nature

ARK heeft daarvoor een aantal mensen die al betrokken zijn geweest, benaderd. Velen zijn positief om een bijdrage te blijven leveren aan de duurzame ontwikkeling van het gebied. De Waardgroep telt 12 mensen. Dit zijn met name omwonenden, die vrijwel dagelijks in het gebied wandelen, maar bijvoorbeeld ook leden van IVN West-Betuwe.

Gemeenschappelijk geweten

Voor een hoogwaardig beheer van een natuurgebied dichtbij de stad is een groep betrokken mensen onmisbaar. Tot eind 2021 werkt ARK aan de ontwikkeling van het gebied tot een toegankelijk, betekenisvol natuurgebied. Daarna zal Rijkswaterstaat het beheer zelf moeten gaan aansturen en voor de uitvoering van het terreinbeheer een nog onbekende aannemer gaan inhuren. De opgerichte Waardgroep zal vanaf 2022 de kwaliteit van het beheer en de ontwikkeling van de uiterwaard bewaken en dient als gemeenschappelijk ‘geweten’. Het is dus niet de verantwoordelijkheid van de Waardgroep om het gebied te beheren, maar de groep kan actieve rollen op zich nemen als monitoring, toezicht, gastheerschap en het organiseren van rondleidingen.

Omwonenden van de Kleine Willemswaard genieten van het nieuwe natuurgebied. Bron: Emmie Nuijen
Omwonenden van de Kleine Willemswaard genieten van het nieuwe natuurgebied. Bron: Emmie Nuijen

Dit jaar al gaat de Waardgroep aan de slag met het maken van een beheerplan: het centrale document in de samenwerking met Rijkswaterstaat en de toekomstig uitvoerend beheerder. Samen met de Waardgroep gaat ARK het komend jaar in gesprek met lokale en andere betrokken partijen over actuele (landschappelijke) ontwikkelingen in en rond de Kleine Willemswaard. De huidige kuddebeheerder FREE Nature en ARK zullen bovendien verschillende werkdagen organiseren om de leden van de Waardgroep te vertellen over de huidige natuurontwikkeling.

Meer lezen ? Lokale krant De Zakengids publiceerde dit artikel n.a.v. een interview met één van de Waardmannen.