U bent hier

Rewilding beetjes

5-08-2021|DOORARK Rewilding Nederland

Een groep enthousiaste jongeren organiseerde twee dagen rondom rewilding; de aanpak waarbij de natuur zelf het werk doet voor het ontstaan van natuurlijk functionerende ecosystemen. ARK werkte met alle plezier mee. Het thema past ons immers als een jas. Natuurontwikkeling, ruimte geven aan natuurlijke processen, is de basis van ons werk. Bovendien willen wij toekomstige groene professionals graag inspireren met onze verhalen en hen laten zien wat natuurontwikkeling in Nederland kan opleveren.

Op pad in de Millingerwaard. Foto: Nature Bits
Op pad in de Millingerwaard. Foto: Nature Bits

De dagen werden georganiseerd in het kader van 'Nature Bits', een initiatief van het IVN, waarbij  jongeren activiteiten voor jongeren organiseren rondom een bepaald thema. In dit geval: twee dagen rondom rewilding in Nederland. Het waren twee inspirerende dagen vol, plezier, creativiteit en uitwisseling van kennis. De betrokken ARK'ers waren onder de indruk van de zorgvuldige en creatieve manier waarop deze dagen waren georganiseerd en het was een groot plezier om met deze gemotiveerde jongeren op pad te gaan!

'Kun je iets wilds over jezelf vertellen?' was een van de kennismakingsvragen om het ijs te breken. Om vervolgens de wildheid van de natuur in de Ooijpolder te verkennen. ARK'er Caroline van der Mark leidde de groep rond in de Millingerwaard. Hier kon iedereen met eigen ogen de successen van dertig jaar natuurontwikkeling bekijken. En wat is het mooi geworden: een prachtig, dynamisch natuurgebied met een rijkdom aan planten en dieren. De uitgedeelde 'poepkaart' liet goed zien dat bij natuurlijke begrazing zelfs de poep van de grazers een sleutelrol speelt. Bij een bezoek aan de Ooijse Graaf werd duidelijk dat rewilding niet alleen om ecologie draait, maar dat de maatschappelijke kant ook erg belangrijk is. Bijvoorbeeld om genoeg draagvlak te vinden en een moerassoort als het woudaapje terug te krijgen. Aan het eind van de eerste dag werd een 'droomboom' opgetuigd met ingevulde vragenkaartjes. Er stonden mooie antwoorden op, zoals:

  • Als het aan mij ligt … geef ik alle kinderen een goede ervaring met natuur
  • Ik vertel mijn vrienden dat …je blij wordt van buiten zijn
  • Dit heeft me geïnspireerd …..de acties van ARK; positief en hoopvol
  • Mijn droom …. meer ruimte voor natuur

Nature Bits-themadag voor jongeren over rewilding. Foto: Nature Bits
Nature Bits-themadag voor jongeren over rewilding. Foto: Nature Bits

Fietstocht over de zuidelijke Veluwe. Foto: Nature Bits
Fietstocht over de zuidelijke Veluwe. Foto: Nature Bits

'Wilde vrijheid' was de titel van de tweede dag rondom rewilding. Dit keer op de zuidelijke Veluwe, waar ARK net een gloednieuw rewilding-project is gestart in een gebied waar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog nadrukkelijk zichtbaar is en waar versnipperde natuurgebieden de vrijheid voor de dieren om te migreren beperken. Een passende titel dus. ARK'ers Marieke Reisinger en Elma Duijndam namen de deelnemers mee de Veluwe op en vertelden over de kansen en uitdagingen die hier liggen. De natuur mag hier echt wel een positieve zet krijgen. Door verzuring, stikstofneerslag en verdroging kwijnen hier grote stukken bos weg. En opnieuw wordt duidelijk dat rewilding niet alleen om ecologie draait, maar ook om mensen. Om draagvlak, om samenwerken en om combineren van belangen. Gelukkig zien veel partijen wel dat er een omwenteling nodig is op dit deel van de Veluwe, en ziet ARK het ook als een kans dat er hier een actieve kunstenaarsgemeenschap is, die mensen op een heel andere manier kan aanspreken over 'rewilding de Veluwe'.

Ook deze dag werd afgesloten met een creatieve sessie op basis van vragenkaartjes. Met vingerverf deze keer. Het leverde weer mooie gesprekken op. Een greep uit de reacties:

  • Jongeren betrekken: ….Jongeren vragen om input!.... Dichter bij huis…..Jongeren onderdompelen in wilde natuur: zijn, eten, slapen, ontwaken. …..Kunst ….Meer Nature Bits
  • Wat heb je vandaag geleerd: ….Nieuwe perspectieven op wat natuur is en hoe we ons er als mens toe verhouden

Ook voor de betrokken ARK'ers waren deze dagen inspirerend en leerzaam en we werken graag mee aan een volgende Nature Bits!