U bent hier

Op speurtocht in RivierPark Maasvallei

22-01-2021|DOORARK Rewilding Nederland

Het veldlessenjaar 2020 kende veel beperkingen vanwege de corona-pandemie. In Rivierpark Maasvallei werden daarom andere wegen bewandeld om zo veel mogelijk kinderen uit te nodigen om te struinen langs de Limburgse Grensmaas. De gebruikelijke bezoekjes op school voor het geven van powerpoint presentaties over het Grensmaasproject en de veldlessen in de natuurgebieden van Borgharen, Meers, Elba en Visserweert, waren niet of nauwelijks uitvoerbaar. Herhaaldelijk probeerden de educatieve medewerkers van CNME Maastricht en CNME De Rollen (Sittard-Geleen), die in opdracht van ARK het veldlessenprogramma uitvoeren, nog om het lesaanbod voor de scholen corona-proof te maken. Maar vaak werden ze ingehaald door de feiten, want de coronaregels werden alsmaar strenger en scholen gingen op slot.

Op struintocht langs de Grensmaas. Foto: Josien van Boekel
Op struintocht langs de Grensmaas. Foto: Josien van Boekel

Met de nodige creativiteit ontwikkelden ze een nieuw programma met struintochten voor families, BSO's, scouting et cetera. Het Grensmaasproject, de meanderende rivier met haar grindbanken, de spontane ontwikkeling van flora en fauna en de invloed van de grote grazers... ze kwamen allemaal aan bod.  

Al lag het aantal bereikte kinderen een stuk lager dan normaal, 2020 was een bijzonder jaar met mooie, vrolijke en intense ontmoetingen tussen mens en Maas.  

Meer hierover in dit kleurrijke verslag.