U bent hier

Natuurlijk Maastricht

16-03-2021|DOORARK Rewilding Nederland

Óp naar Maastricht. Dat is de boodschap van het boek ‘Natuurlijk Maastricht, compacte stad in een weids landschap’. Het boek beschrijft op overzichtelijke wijze de diversiteit van natuur en landschap in en rond de oude stad aan de Maas. Een stad met parken, vestingwerken, landgoederen en waterlopen, omgeven door ‘bergen’ met hellingterrassen, kalksteengroeves, kalkgraslanden, bossen en wijngaarden. Een gemeente die rijk is bedeeld met oud cultuurlandschap en wilde natuur.

Vrijwel elk hoofdstuk in het boek biedt, naast kleurrijke impressies van de landschappen - in woord en beeld - en naast uitleg over hun ontstaansgeschiedenis, ook wandelroutes met kaartjes. De routes zijn op de website van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg verder in detail beschreven en zijn daar te downloaden.

De monding van de Geul
De monding van de Geul

Uitnodigend boek, uitnodigende natuur!

Ruim dertig auteurs hebben meegewerkt aan het boek. Ook ARK Natuurontwikkeling heeft aan deze pil (maar liefst 583 pagina's) bijgedragen. Het heeft de beschrijvingen van de Maas en van het Rivierpark Maasvallei voor zijn rekening genomen.

Ofschoon ARK in de gemeente Maastricht geen natuurgebieden (meer) beheert, heeft ARK wél een rol gespeeld bij de ontwikkeling van enkele gebieden, zoals ENCI-groeve, Kleine Weerd en RivierPark Maasvallei. Zo heeft ARK voor natuurontwikkeling in verlaten mergelgroeves (dagbouw) het plan ‘Verborgen Valleien’ ontwikkeld. Voor de ontwikkeling van en enthousiasmering voor wilde riviernatuur, heeft ARK in de nabijheid van Maastricht diverse voorbeeldgebieden opgezet, zoals Kleine Weerd, Eijsder Beemden en Hochter Bampd. Hier werden (na grindwinning) grote grazers geïntroduceerd. Rivierdynamiek in combinatie met natuurlijke jaarrond begrazing zorgen voor een explosie van leven op de Maasoevers. De recenter ontwikkelde natuurgebieden bij de Maastrichtse dorpen Borgharen en Itteren zijn hiervan ‘afgekeken’.

Het boek ‘Natuurlijk Maastricht’, uitgeven door Stichting Natuurpublicaties Limburg in opdracht van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg, kan voor de prijs van slechts 19,50 euro (excl. verzendkosten) nu óók bij ARK worden besteld.