U bent hier

Jonge landrotten vangen zeebeesten

27-09-2021|DOORARK Rewilding Nederland

Een baby-inktvis, grietjes, garnalen, zeedruiven, zeemeloen en zeepaddestoelen (ja, dat zijn ook dieren), kompaskwallen, parende krabben, heremietkreeftjes en een net vol sprot. De eerste zeelessen van het ARK Noordzeeprogramma leverden bakken vol verwondering op.

De Noordzee is vanaf het strand misschien een beetje saai. Dat er onder water rijke en gevarieerde natuur zit blijft onzichtbaar. Tot je gaat vissen. En dat is precies wat de kinderen van Bassischool de Zeehonk fusieschool Wakersduin gingen doen. Bij afslag 21 in Noordwijk trokken ze met zijn allen het sleepnet van Moedertje Groen door de branding en bekeken daarna de vangst. 

Kinderen lopen door zee met sleepnet
Kinderen lopen door zee met sleepnet

Wat er in de netten zit, is iedere keer een verrassing. Zo had Tessa Yanover (Moedertje Groen) ondanks al haar ervaring als natuurgids nog nooit eerder een baby-pijlinktvis in haar net gehad.
Reacties van de kinderen:
“Ik vond de ogen van de kleine visjes heel mooi groen blauw.”
“Ik vond de platvis een mooi dier, ik had nog nooit een platvis gezien.”
“Ik vond het leukste om de verschillende kwallen te zien.”

Altijd anders

Het verloop van de buitenlessen is altijd anders – er wordt ingespeeld op het weer, de vragen van kinderen en wat er toevallig op het strand gebeurt: “Er liet zich een regenboog boven zee zien, de kinderen waren zo afgeleid dat ik de spullen heb laten liggen en we in de branding hebben staan kijken naar de regenboog,” vertelt Tessa. “En naar hoe de zee van kleur verandert. Ook hebben we gekeken naar de duinen en hoe ze onstaan door de wind, zelf duinen en een windroos gemaakt en gekeken hoe de stroming en de golven stonden.”
“Ik weet nu waar de zon opkomt,” vertelt een leerling. “De O staat voor opkomst en dat ga ik nooit meer vergeten.”

Levende Noordzee

De kinderen van de Zeehonk hadden de primeur van de serie zeelessen die ARK organiseert. De Noordzee is het grootste natuurgebied van Nederland. Onder meer door het weer op gang brengen van de vorming van schelpdierriffen  hoopt ARK de onderwaternatuur te stimuleren en te versterken, zodat uiteindelijk zelfs de langlevende haaien en roggen weer floreren in de Noordzee.

Twee krabben in de hand
Twee krabben in de hand

Boek een zeeles in 2022

Volgend jaar staan er nog veel meer zeelessen op het programma. Dankzij het Wereld Natuur Fonds kunnen de zeelessen kosteloos worden aangeboden. Basisscholen kunnen zich hiervoor aanmelden via info@moedertjegroen.nl. De lessen zijn bedoeld voor de bovenbouw.

“Ik vond het mooiste dat we door zee mochten lopen met een visnet.”

Tessa Yanover schreef een boek over natuurbeleving en verwondering dat deze maand verscheen.