U bent hier

Grote schoonmaak langs de Maasoevers

15-08-2021|DOORARK Rewilding Nederland

Op zaterdag 14 augustus hebben duizenden vrijwilligers in heel Limburg zich ingezet om de oevers van de Maas en haar zijrivieren afvalvrij te maken. Nu het water gezakt is na de overstromingen van vorige maand, is de schade pas goed zichtbaar. In natuurgebieden is veel rommel achtergebleven. Dankzij de onmisbare hulp van mensen uit het hele land is er flink opgeruimd.

Hoogwater-opruimactie in RivierPark Maasvallei
Hoogwater-opruimactie in RivierPark Maasvallei

Dank voor alle hulp bij de Extra Maas Cleanup!

Uit heel Nederland hebben talloze mensen zich aangemeld om handmatig de troep, vooral plastic afval, te verwijderen. Zorgvuldig hebben zij alles verzameld en opgeruimd. Grof vuil is klaargezet voor afvoer. Het is belangrijk dat dit afval zo snel mogelijk uit de natuur wordt weggehaald, want nu komen we er nog goed bij. Als alles weer begint te groeien, wordt dat moeilijker en plastic kan uiteenvallen in kleine deeltjes die niet meer uit het ecosysteem gaan. Die zijn schadelijk voor mens en dier. We zijn dan ook erg blij met alle mensen die mee willen helpen om dit te voorkomen.

Puin ruimen in natuurgebied Koningssteen bij Thorn

Ook in Koningssteen gingen vrijwilligers met prikstokken op pad om het hele gebied uit te kammen. Koningssteen, gelegen aan het meest noordelijke stukje van de Grensmaas, is een voormalig grindeiland in de Maas en is een van de voorbeeldgebieden van ARK in Nederland. In Koningssteen graast een kudde Gallowayrunderen van Natuurmonumenten en Konikpaarden van het Belgische Limburgse Landschap. In 1989 startten we hier met begrazing, In 1996 hebben we het beheer overgedragen aan Natuurmonumenten en Limburgs Landschap vzw.

De ‘opbrengst’ in Koningssteen bestond uit aanhangers vol afval: versnipperd plastic van tassen en verpakkingen, piepschuim, kunststof platen, vlonders, kratten, (plastic) flessen, blik(jes), autobanden, verfpotten, jerrycans, hekwerken, verschillende containers met gevaarlijke stoffen en zelfs een heuse septic tank.

Hoogwater-opruimactie in natuurgebied Koningssteen
Hoogwater-opruimactie in natuurgebied Koningssteen

Meedoen?

Het opruimen van alle rotzooi langs de oevers van het RivierPark Maasvallei is een gigantische klus en gaat nog even door. Zo wordt op woensdag 18 augustus in Koningssteen nog een vervolgactie georganiseerd en op 18 september is het World Cleanup Day. Doe die dag mee aan de grote opruimdag in het stroomgebied van de Maas: Maas Cleanup Day. Kijk op maascleanup.nl waar en wanneer er opruimacties zijn en hou de site van Natuurmonumenten in de gaten voor nog meer acties. Voor informatie over opruimacties langs de Belgische oevers kun je terecht op mooimakers.be.

Nogmaals dank aan de vrijwilligers voor alle hulp bij het opruimen van de troep!