BLOG: Gluren bij de buren
25-03-2021|DOOR
ARK zet zich in voor wilde natuur, en wilde natuur houdt zich niet aan grenzen. Een van de gebieden waar deze grensoverschrijdende aanpak van ARK duidelijk zichtbaar is, is het Kempen~Broek. Dit uitgestrekte gebied op de grens van Vlaams en Nederlands Limburg bestaat uit een mozaïek van natuurgebieden, akkers en weilanden. In de vele natuurgebieden die het Kempen~Broek rijk is, vind je de prachtigste flora en fauna. Zo kan het zomaar gebeuren dat er een bever voorbij zwemt, je een grote weerschijnvlinder ziet vliegen of dat je plots oog in oog staat met een machtige tauros. En soms, als je heel veel geluk hebt, zie je misschien wel de koning van het woud: het edelhert.

De aanwezigheid van het edelhert in deze gebieden is ontzettend bijzonder, omdat dit een van de weinige gebieden in Nederland is waar het edelhert niet wordt tegengehouden door hekken. Het edelhert kan in het Kempen~Broek gaan en staan waar hij wil, en zo helemaal zelf bepalen waar hij schuilt, rust en eet. Om meer te weten te komen over deze bijzondere populatie edelherten ben ik voor ARK de afgelopen maanden op zoek gegaan naar deze prachtige dieren. Het edelhert houdt zich, net als de rest van de natuur, niet aan grenzen. Dit betekende dat ik ook de grens over moest, naar onze zuiderburen, om daar maar eens te gaan gluren naar wat het edelhert allemaal uitspookt.
Om hier achter te komen heb ik, verspreid over het Vlaamse gedeelte van het Kempen~Broek, 54 cameravallen opgehangen. Deze wildcamera's hing ik op in allerlei verschillende gebieden. Om in deze gebieden te komen worstelde ik me door meters aan dicht struikgewas of sprong ik over slootjes. Uit de beelden die mijn cameravallen maakten bleek echter dat het voor de wilde dieren in het Kempen~Broek geen enkel probleem is om op deze plekken te komen. De cameravallen maakten namelijk van elk dier dat voorbijliep automatisch een foto en dat bleken behoorlijk wat dieren te zijn. Tijdens mijn onderzoek hebben de wildcamera's meer dan 40 verschillende diersoorten gezien, waaronder marters, eekhoorntjes en zelfs een das. Dankzij deze camerabeelden kun je stiekem meekijken met alles wat er gebeurt in het bos, wanneer je zelf al lang in bed ligt. Zo zag ik op de camerabeelden een reebokje zijn gewei testen in gevecht met een jong dennetje of liep er plotseling een heel gezin wilde zwijnen voorbij, op zoek naar voedsel. En soms, verscheen er opeens een edelhert… Elke keer wanneer er een edelhert opdook op mijn camerabeelden maakte mijn hart weer een sprongetje van geluk, want wat blijft het magistraal om deze dieren van zo dichtbij te zien!

Helaas kwam dit niet zo vaak voor als ik gewild had, aangezien de populatie edelherten erg klein is in het Kempen~Broek. Hierdoor kon ik geen uitspraken doen over de leefgebiedselectie door het edelhert, het eigenlijke doel van mijn onderzoek. Ik heb wel gekeken naar de selectie van leefgebieden door reeën en wilde zwijnen. Uit dit onderzoek bleek onder andere dat de hoge diversiteit aan verschillende typen gebied binnen het Kempen~Broek bijdraagt aan het voortbestaan van deze dieren in dit fantastische grenspark.
Al met al heb ik de afgelopen maanden ontzettend veel geleerd over edelherten, werken met cameravallen en het Kempen~Broek. Ik ben blij dat ik dit gebied heb leren kennen als een van de mooiste onontdekte plekjes van Nederland en Vlaanderen. Daarnaast ben ik ARK en de verschillende beheerders in het Kempen~Broek dankbaar voor de tijd die zij genomen hebben om mij kennis te laten maken met dit gebied. De beheerders hielden ook ten alle tijden een oogje in het zeil en stuurden mij dan ook regelmatig foto’s door, wanneer ik weer eens was gespot door hun eigen cameravallen. Zo gluurde ik niet alleen naar de buren, maar gluurden de buren op hun beurt ook naar mij.
Joep Crombag, student Forest and Nature Conservation aan Wageningen University & Research