U bent hier

ARK werkt mee aan nieuwe tv-serie en film over Noordzee

21-12-2021|DOORARK Rewilding Nederland

Documentaire-liefhebbers opgelet: er is een nieuwe natuurserie én bioscoopfilm in de maak. In ‘De Wilde Noordzee’ maak je als kijker kennis met de vele geheimen van de Noordzee. Als lancerend partner ondersteunt ARK Natuurontwikkeling de makers Dutch Maritime Productions en EMS FILMS.

Van rif tot reuzenrog

Onze Noordzeenatuur is prachtig én heeft de potentie om weer robuust te worden. Door de natuur een duwtje te geven en haar vervolgens zelf het werk te laten doen, werkt ARK Natuurontwikkeling al een aantal jaar aan rewilding op zee. Zo proberen we (bijna) verdwenen soorten als de vleet terug te brengen. Deze reuzenrog is een ware ambassadeur voor allerlei andere soorten haaien en roggen die thuishoren in de Noordzee. 

De reusachtige vleet kan meer dan tweeëneenhalve meter lang worden. (Foto: WWF NL / Peter Verhoog)
De reusachtige vleet kan meer dan tweeëneenhalve meter lang worden. Foto: WWF NL / Peter Verhoog

Tegelijkertijd proberen we ook de bodem van de zee sterker te maken, door schelpdierriffen opnieuw tot ontwikkeling te laten komen. Net als koraalriffen in tropische gebieden vormen deze schelpdierriffen een kraamkamer en rustgebied voor vissen en andere zeedieren. Ze zijn daarmee onmisbaar voor het leven in zee.

In de Wilde Noordzee zal straks onder andere de ontwikkeling van een schelpdierrif te zien zijn. Foto: DMP
In de Wilde Noordzee zal straks onder andere de ontwikkeling van een schelpdierrif te zien zijn. Foto: DMP

Wonderschone onderwaterwereld

Struinen door ruige natuur, op zoek naar knaagsporen, of ‘gewoon’ genieten van velden met bloeiende planten. ARK is groot voorstander van natuur die beleefd kan en mag worden. Al was het maar omdat mensen de natuur laten ervaren de beste garantie voor natuurbescherming biedt: betrokkenheid.

Op land gaat dat een stuk gemakkelijker dan in zee. Met beelden uit de Wilde Noordzee hopen we daarom Nederlands wonderschone onderwaterwereld dichterbij te brengen. Zodat iedereen kan genieten van dit fascinerende natuurgebied en kan ‘ervaren’ hoe al het leven in zee met elkaar samenhangt. Hoe fytoplankton voedsel is voor het zoöplankton dat net is geboren: kleine drijvende dieren, die naar de oppervlakte stijgen om te grazen op dit langzaam voorbij drijvende feestmaal. En hoe zij op hun beurt weer een voedselbron zijn voor oesters, garnalen, haring en zelfs de acht meter lange reuzenhaai. Kortom: hoe rijk en prachtig onze Noordzee is. En hoe belangrijk ieder schakeltje is voor het geheel.

Trailer van De Wilde Noordzee. Bron: Dutch Maritime Productions en EMS FILMS

even geduld

Enthousiast geworden? Nog even geduld! De bioscoopfilm is vanaf september 2024 te zien. De vierdelige tv-serie wordt vanaf eind 2024 uitgezonden bij de EO.