U bent hier

Ark van NYMA voor de Waal in Nijmegen

23-07-2021|DOORARK Rewilding Nederland

Van duwbak tot groene oase. Het kan gebeuren in een kribvak in de Waal bij Nijmegen met een drijvende tuin: De ark van NYMA. De ark wordt ontworpen voor de Challenge Groene Icoonprojecten van de provincie Gelderland en sluit goed aan bij de plannen van de gemeente Nijmegen, die bij de herontwikkeling van het NYMA-terrein de natuur een kans wil geven. Door de natuurlijke omgeving op het terrein voor zichzelf te laten zorgen, verwildert deze.

Een drijvende wildernis voor een oprukkende stad

De aanblik van het NYMA-terrein in Nijmegen-West wordt nu vooral bepaald door vervallen fabrieksgebouwen te midden van een versteende omgeving. Dit voormalig industriële terrein aan de Waal waar eens een kunstzijdefabriek gevestigd was, staat aan de vooravond van een transformatie tot bedrijvige hotspot. Als gevolg van deze ontwikkelingen en de daarmee gepaard gaande sloop- en bouwactiviteiten zullen de aanwezige bomen en struiken die zich ooit in dit desolate landschap hebben gevestigd, moeten wijken. Maar niet alle vegetatie zal sneuvelen. Door samen met de NYMA-community een deel van het groen, dat nu wordt gezien als ‘onkruid’, letterlijk beet te pakken en onder te brengen op een plek waar het wel gewaardeerd wordt, zal het beeld dat men heeft van (wilde) natuur, van gewenste en ongewenste begroeiing onherroepelijk kantelen. Bomen en struiken die zich jaren geleden in dit gebied hebben gehuisvest, krijgen in De ark van NYMA een tweede leven.

Impressie van 'de ARK van NYMA'
Impressie van 'de ARK van NYMA'

Door haar uiterlijk zal De ark van NYMA zich kunnen ontpoppen tot echt Nijmeegs (en zelfs Nederlands) icoon. Een oude duwbak, zeecontainers én volop vegetatie: een unieke combinatie van elementen die het verleden met de toekomst verbindt. De ark wordt de groene long van dit bijzondere gebied in Nijmegen-West en maakt de rivierdynamiek op een bijzondere wijze zichtbaar. Ondernemers, omwonenden, onderzoekers: iedereen die stadsnatuur én deze voor Nederland zo belangrijke rivier op een unieke manier wil ervaren, is straks welkom om hier te komen ontspannen en zich te laten inspireren.

Het wordt een plek vol leven die aanzet tot reflectie en inspiratie. Een plek ook waar dankzij de ligging in stromend water energie kan worden opgewekt. De samenwerking met andere (Nijmeegse) partijen, waaronder een basisschool, een museum en een regeneratieve boerderij, maakt De ark van NYMA bovendien een plek van educatie en experiment. De ark van NYMA is één van de urban rewilding pilotprojecten waar ARK Natuurontwikkeling in het NYMA-gebied bij betrokken is. ARK werkt hiervoor samen met landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en ORGA architect. Ook betrokken bij het project zijn meubelmakerij/smederij Studio Antonius en communicatiebureau More Than Content.

Kijk hier voor meer informatie over de Challenge Groene Icoonprojecten en op nymanijmegen.nl over het NYMA-terrein.