U bent hier

ARK en EarthToday samen voor meer wilde en beschermde natuur

10-05-2021|DOORARK Rewilding Nederland

ARK Natuurontwikkeling is de eerste partner van EarthToday en Union of Nature Foundation (UON) met natuurgebied in Nederland. Daarmee is het vanaf nu ook mogelijk om lokale natuur toe te voegen en te beschermen via dit internationale samenwerkingsverband. Op EarthToday.com kunnen consumenten en bedrijven wereldwijd vierkante meters natuur beschermen voor €1,20 per vierkante meter. Naast internationale natuurorganisaties als Rewilding Europe, WILD Foundation, International Fund for Animal Welfare (IFAW), Justdiggit, Peace Parks Foundations, Rainforest Trust en Fundaçion Rewilding Argentina, is met ARK Natuurontwikkeling nu ook een groene organisatie in Nederland aangesloten bij de grensoverschrijdende samenwerking.

"Als innovatieve natuurorganisatie willen we laten zien hoe maatschappelijke veranderingen voortdurend leiden tot nieuwe kansen voor natuur en landschap", zegt Jos Rademakers, directeur ARK Natuurontwikkeling. "In Nederland en Europa. We stimuleren mensen om die kansen te pakken, vanuit de overtuiging dat meer ruimte voor de natuur in ons denken en handelen de kwaliteit van leven vergroot. Voor mens en natuur." EarthToday verbindt hiermee natuurorganisaties op zowel lokaal als internationaal niveau met elkaar op vernieuwende manier. Tali Bielski, managing director van Union of Nature Foundation, de organisatie en drijvende kracht achter EarthToday: "Voor het eerst in de historie slaan wereldwijd opererende natuurorganisaties de handen ineen om een gezamenlijke oplossing naar de wereld te brengen."

Bosanemonen in natuurgebied Het Groene Woud. Foto: Bert Vervoort
Bosanemonen in natuurgebied Het Groene Woud. Foto: Bert Vervoort

ARK ontwikkelt meer wilde natuur en brengt graag nieuwe ideeën in praktijk. De afgelopen jaren heeft ARK honderden hectares wilde begraasde natuurgebieden gerealiseerd, omdat "meters maken" een blijvende impact heeft. ARK spant zich in om ontbrekende percelen, die vaak nog in agrarisch gebruik of eigendom van particulieren of bedrijven zijn, aan te kopen en om te zetten naar natuur. Via ruilingen wordt meteen ook de agrarische structuur versterkt. ARK werkt hierbij nauw samen met grondeigenaren, overheden, agrariërs en landschapsorganisaties.

Door het oplossen van ontbrekende verbindingen kunnen dieren zich bijvoorbeeld gemakkelijker verplaatsen tussen verschillende natuurgebieden en worden de leefomstandigheden voor planten en dieren bevorderd. Iets wat door klimaatverandering steeds belangrijker wordt. Dieren moeten zich kunnen verplaatsen om genoeg voedsel te kunnen blijven vinden en zich voort te planten. Maar natuur is er niet alleen voor planten en dieren, ze is er ook voor mensen. Natuur biedt volop mogelijkheden voor leuke activiteiten, draagt bij aan onze gezondheid en helpt tegen de gevolgen van klimaatverandering. Bovendien schept natuur ook kansen voor ondernemers die natuur en hun bedrijf willen combineren.

Meter voor meter natuur beschermen

Consumenten en bedrijven die een m2 beschermen op EarthToday ontvangen een uniek digitaal ‘bewijs van bescherming’ dat wordt uitgegeven door Union of Nature Foundation (een internationaal samenwerkingsverband van natuurbeschermingsorganisaties) en op naam wordt geregistreerd. De geolocatie wordt gemarkeerd door een virtuele vlag op de betreffende m2 te planten en is virtueel te bezoeken. De vierkante meter natuur wordt beschermd door een van de deelnemende natuurbeschermingsorganisaties.

Op Earthtoday.com kunnen deelnemers elkaar inspireren en aansporen zich in te zetten voor een betere wereld, door content te delen over de staat van de planeet en de samenleving. De ‘tijdlijn’ van de purpose portal wordt geselecteerd door de EarthToday community en stimuleert om op een speelse en visueel aantrekkelijke manier bewustzijn hierover te vergroten.

Lokale natuur ondersteunen? Kijk op EarthToday.com/arknatuur.

Wijboschbroek in Het Groene Woud. Foto: Bert Vervoort
Wijboschbroek in Het Groene Woud. Foto: Bert Vervoort

Samen natuurbescherming versnellen via EarthToday

EarthToday is op 22 april, de Dag van de Aarde gelanceerd met een campagnefilm en een eerste doelstelling om in 1 maand tijd 1 miljoen beschermde m2 natuur te realiseren. Een grote groep ondernemers en specialisten uit de creatieve, media- en (fin)techsector heeft de afgelopen drie jaar in stilte gewerkt aan een oplossing voor één van de grootste uitdagingen waar wij als mensheid voor staan: Het beschermen van 50% van de planeet om zo de biodiversiteit zeker te stellen en onze Aarde leefbaar te houden voor volgende generaties. Constance Scholten, executive boardmember van EarthToday legt uit: "De noodzaak om tot actie over te gaan is gigantisch, daar is iedereen het over eens.

Maar hoe bescherm je de helft van de planeet? Dat idee denken wij te hebben en door de schaalbaarheid zijn we ervan overtuigd dat dit een oplossing is voor een probleem dat ons allemaal raakt. Consumenten en bedrijven kunnen unieke vierkante meters natuur beschermen en sparen voor €1,20 per m2.“ Bij EarthToday worden krachten uit de tech- en mediawereld gebundeld met natuurbeschermers. EarthToday levert concreet bewijs: voor elke €1,20 wordt 1 m2 natuur beschermd en een nieuwe m2 in bescherming genomen. Iedereen die een m2 natuur beschermt, ontvangt bovendien een aandeelhouderscertificaat van EarthToday. Naast de mogelijkheid om m2 natuur te beschermen, fungeert EarthToday.com ook als een ‘nieuwsportal over de Aarde’. De content biedt niet alleen context maar geeft iedereen die een m2 beschermt de mogelijkheid om ook informatie te delen en daarmee anderen te inspireren.