U bent hier

Zwemmende steur gespot in Hellevoetsluis

14-02-2020|DOORARK Rewilding Nederland

Het water in de Nederlandse deltawateren steeg afgelopen week naar een hoogtepunt. Storm Ciara stuwde extra water de delta in. Dit, gepaard met een springvloed en een hoge waterafvoer uit de Rijn, zorgde voor ongewoon hoge waterstanden in onder meer de Biesbosch en het Haringvliet. Het liet niet alleen duidelijk zien dat de zee en rivier één geheel vormen, maar zorgde zelfs voor een bijzondere waarneming!

Vanuit Hellevoetsluis kwamen verschillende telefoontjes binnen met meldingen van een grote zeldzame steur die 'zwemmend' werd gezien in het ondiepe water van het Haringvliet. Wethouder Aart-Jan Spoon van de gemeente Hellevoetsluis ging gelijk ter plaatse kijken en wist daadwerkelijk een steur op camera vast te leggen.

'Zwemmende' steur in Hellevoetsluis. Foto: Wethouder Aart-Jan Spoon, Gemeente Hellevoetsluis
'Zwemmende' steur in Hellevoetsluis. Foto: Wethouder Aart-Jan Spoon, Gemeente Hellevoetsluis

Er lag inderdaad een levensgrote steur op het strand van Hellevoetsluis tussen de golven. En hoewel het weliswaar een reuzevis was, was het alleen geen echte. In plaats daarvan ging het om het steurenstandbeeld dat de wethouder afgelopen juni zelf nog heeft onthuld, op het kleine strand in Hellevoetsluis. Het natuurstenen beeld is zo geplaatst dat bij erg hoog water de steur weer kan 'zwemmen'. Het is een mooi en prikkelend beeld, wat doet verwonderen over het toekomstperspectief van deze oervis; de grootste vis die in onze rivieren thuishoort. Met steun van de Nationale Postcode Loterij en LIFE IP Deltanatuur werken het Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling daarom hard aan de terugkeer van de steur en andere trekvissen in onze wateren.

Zeldzame trekvis

Sinds het uitsterven van de steur in de jaren vijftig van de vorige eeuw zwemt deze zeldzame trekvis niet meer langs de vuurtoren van Hellevoetsluis. De Europese steur (Acipenser sturio) kan meer dan 3 meter lang worden en wel 300 kilo wegen. Vroeger kwam de steur algemeen voor in alle grote rivieren van West-Europa, maar hij stierf bijna overal uit door watervervuiling, overbevissing, dammen en riviercorrecties. De steur staat symbool voor een grote groep trekvissen die vrij moet kunnen zwemmen tussen zoet en zout water om zich voort te kunnen planten. Andere trekvissen zijn soorten zoals zalm, paling, bot en haring. Het Haringvliet heeft zijn naam zelfs aan deze laatste te danken. De kier in de Haringvlietdam geeft deze trekvissen een nieuwe kans. Hierdoor wordt de Noordzee beter met de Rijn en Maas verbonden.

Het standbeeld voor de steur in droger tijden, tijdens de onthulling in juni 2019
Het standbeeld voor de steur in droger tijden, tijdens de onthulling in juni 2019

Ook een steur gezien?

De vele telefoontjes laten zien dat het protocol voor het melden van steurenwaarnemingen goed werkt. Mocht u zelf een steur vangen of er eentje zien, volg dan het stappenplan voor een steurenvangst. Wilt u bovendien ook een gratis steurensticker en steurenfactsheet ontvangen? Stuur dan een (voldoende gefrankeerde) retourenveloppe (A4-formaat) met daarop uw eigen adres naar het onderstaande adres.

ARK Natuurontwikkeling
T.a.v. STEURENSTICKER
Molenveldlaan 43
6523 RJ Nijmegen

Uiteraard hoeft de 'zwemmende' stenen steur bij Hellevoetsluis niet meer te worden gemeld :-)