U bent hier

Wolf doodgereden op de Veluwe

5-03-2020|DOORARK Rewilding Nederland

In de bossen bij Epe is in de vroege ochtend van 4 maart 2020 een wolf aangereden. Een automobilist die op een provinciale weg een dier raakte, meldde bij de politie dat hij dacht dat hij een wolf had geraakt. Daarop gingen een boswachter en een speciale speurhond op zoek naar het dier. Even verderop in het bos werd inderdaad een dode wolf gevonden. Het bleek om een jong mannetje te gaan. Of het een van de wolven is die op de Veluwe zijn geboren, is nog niet te zeggen. Daarvoor moet het DNA worden vergeleken met dat van het wolvenroedel op de Veluwe. Het zou immers ook een zwervende Duitse wolf kunnen zijn.

In deze tijd van het jaar verlaten veel jonge wolven de roedel waarin ze geboren en getogen zijn. Ze trekken de wijde wereld in op zoek naar een eigen leefgebied en partner. Juist dan lopen de jonge dieren grote risico’s. Vaak leren ze dan pas de gevaren en de snelheid van het wegverkeer kennen. In Duitsland sterven er jaarlijks zo’n 100 wolven in het verkeer. Vrijwel allemaal jonge zwervende wolven.

Wolf (Illustratie Jeroen Helmer)
Wolf (Illustratie Jeroen Helmer)

Maak de Veluwe mooier en veiliger

Dat deze jonge wolf juist omkomt in het verkeer op de Veluwe is echter wel een signaal. De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland en bestaat uit ongeveer 100.000 hectare heide en bos. Aaneengesloten, maar wel doorsneden door talloze wegen. Jaarlijks worden er honderden dieren aangereden. Dat kan anders! De Veluwe verdient het om echt aaneengesloten te zijn. Met hele mooie wandel- en fietspaden, maar bij voorkeur met minder autowegen. Bestaande wegen kunnen door een slimme inrichting zodanig worden vormgeven dat er niet harder gereden kan worden dan 60 km/u. Dat zou al heel veel aanrijdingen voorkomen. De belangrijke doorgaande wegen die nodig zijn om steden en dorpen met elkaar te verbinden zouden verder met rasters, ecoducten en wildtunnels veel veiliger kunnen worden voor mens en dier. Dan zou de Veluwe echt ons grootste aaneengesloten natuurgebied zijn. Edelherten, reeën, wilde zwijnen, wolven, hazen, eekhoorns, marters en alle andere bewoners en bezoekers van de Veluwe hebben er recht op.

ARK Natuurontwikkeling zet zich in voor een aaneengesloten natuurlijke Veluwe en ontwikkelt concrete en uitvoerbare plannen om deze aaneengesloten Veluwe dichterbij te brengen.

Het werk van ARK Natuurontwikkeling wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij!