U bent hier

Vissers bij de Geulmonding: in alle soorten en maten

28-07-2020|DOORARK Rewilding Nederland

Vakantie vierend en struinend langs de Geul en de Grensmaas tussen Itteren en de Geulmonding, kwamen de ARK'ers Elma Duijndam en Hettie Meertens vissers tegen van divers pluimage: ijsvogel, visarend en uiteraard ook sportvissers. Turend naar het water, verbaast dat niet. In beide grindrivieren wemelt het van grote en kleine vissen.

Geulmonding
Geulmonding

IJsvogel
IJsvogel

De waargenomen ijsvogel schoot trouwens niet als een blauwe schicht voorbij en dook ook niet vanaf een tak in het water, zoals het zo vaak wordt gefilmd en gefotografeerd, maar de opvallende verschijning met blauwe en oranje kleuren hing geduldig biddend boven het water en wist zo uiteindelijk een visje te bemachtigen.

Het natuurgebied langs de Maas bij Itteren is écht het ontdekken waard. In juli staat de flora in volle bloei, waardoor het extra mooi is. Veel grindbanken in en langs de Maas zijn bovendien drooggevallen, waardoor de terreindelen die in het winterhalfjaar onbereikbaar zijn, nu goed toegankelijk zijn.

Wie in het natuurgebied van Itteren op een gerieflijke manier naar de Geulmonding wil struinen, kan het beste de rechter Geuloever volgen. Daar is de vegetatie vrij open en de oever goed begaanbaar. Je kunt dan starten vanaf de Kasteelhoeve Hartelstein, waar ook een parkeerplaats is, en via een fietspad naar de nieuwe witte Geulbrug lopen; vóór de brug rechtsaf en zó de Geul volgen. Na een poosje zul je een gegraven laagte oversteken, waarna je de Geul tot het einde kunt volgen.

Kasteelhoeve Hartelstein Itteren. Foto: Johannes Timmermans
Kasteelhoeve Hartelstein Itteren. Foto: Johannes Timmermans

Eenmaal aangekomen bij de Geulmonding zijn er drie opties. De spannendste is om door het water proberen de Geul over te steken, wat niet altijd lukt, en daarna langs de ruig begroeide linker Geuloever en de oever van de Grensmaas terug te gaan naar de kasteelhoeve, die in de verte zichtbaar zal zijn. Een lange broek en stevig schoeisel zijn dan wel aan te bevelen. Een tweede optie is om grosso modo de zelfde weg terug te volgen. Een derde optie is om na het bereiken van de Geulmonding even langs de Maasoever door te lopen naar het gehucht Voulwames en vanaf daar richting Julianakanaal te lopen. Om weer bij de Kasteelhoeve uit te komen moet je rechts aanhouden, niet het kanaal oversteken. Over de hoge kanaaldijk loopt een wandelpad, dat veel uitzicht biedt, maar het is ook mogelijk om via een klappoortje het natuurgebied weer in te gaan.