U bent hier

Steurvangsten door de jaren heen

17-04-2020|DOORARK Rewilding Nederland

Terwijl de visstand in de Nederlandse rivieren sterk is verbeterd en voortdurend hard wordt gewerkt aan het bevorderen van natuurlijke processen en het herstel van een natuurlijke rivierdelta, valt er nog veel winst te behalen. Een aantal karakteristieke riviervissen, waaronder een ware gigant, is nog steeds niet teruggekeerd: de Europese steur.

De Europese Atlantische steur (Acipenser sturio) is de grootste vis die thuishoort in onze rivieren. Ze kunnen 3 meter lang worden en daarbij ruim 300 kilo wegen. Deze steurensoort leefde duizenden jaren lang in Nederland maar in de jaren 50 van de vorige eeuw werd de laatste steur gevangen en gedood.

Gevangen steur die werd gemeld en weer levend werd teruggezet. Foto: Ernest Ripson op de Quo Vadis
Gevangen steur die werd gemeld en weer levend werd teruggezet. Foto: Ernest Ripson op de Quo Vadis

Met steun van de Nationale Postcode Loterij en een Europese bijdrage van LIFE IP Deltanatuur werken Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en ARK aan de terugkeer van de steur in Nederland. Voor een goed beeld van de verspreiding en conditie van steuren in de Noordzee en rivieren is het van belang dat vangsten van steuren worden gemeld. ARK'er Ernst Schrijver schreef afgelopen maand over steurvangsten door de jaren heen in Visionair, het vakblad van Sportvisserij Nederland.

Lees hier het hele artikel en kijk op steuren.ark.eu voor alle (ons) bekende steurenvangsten op kaart.