U bent hier

Samenwerking Trees for All en ARK bij aanplant bossen

27-11-2020|DOORARK Rewilding Nederland

In 2019 is ARK gestart met het project Brabants Goud in Het Groene Woud. Onderdeel van dit project is de versterking van de leembossen van natuurgebied De Geelders. Met Trees for All heeft ARK een partner gevonden die het project ondersteunt met het beschikbaar stellen van bomen en struiken. Om te beginnen 25.000 stuks voor het gebied Savendonk (onderdeek van De Geelders). Op 23 november 2020 werd het startschot gegeven voor de aanplant hiervan.

Nieuwe kansen voor bossen

Jos Rademakers van ARK Natuurontwikkeling en Aletta Janssen van Trees for All gaven maandag 23 november het startsein voor de aanplant in Savendonk door de onthulling van een informatiepaneel en het planten van de eerste bomen en struiken. Rademakers: “ARK houdt zich bezig met het scheppen van kansen voor nieuwe natuur. Niet zozeer het beschermen van wat we hebben, maar juist met het creëren van nieuwe mogelijkheden. En zeker voor het aanplanten van leembossen, de mooiste bossen in Brabant.” ARK Natuurontwikkeling is blij met de ondersteuning van Trees for All omdat het de mogelijkheid geeft om extra kwaliteit toe te voegen aan de uitvoering van de plannen.

 

25.000 bomen

In 2020/2021 worden in Savendonk ongeveer 25.000 nieuwe bomen geplant. De komende jaren groeien deze jonge bomen uit tot een prachtig leembos dat natuurgebied De Geelders versterkt en zorgt voor verbinding van dit natuurgebied met het Dommeldal. De nieuwe bomen worden mogelijk gemaakt door Trees for All. Deze stichting zet zich in voor meer bos en natuur in Nederland en het buitenland. Dankzij de donaties van bedrijven worden mooie bospercelen in Savendonk hersteld. Ook worden bomen geplant die zijn gedoneerd tijdens de Green Friday campagne van Trees for All.

Start aanplant bomen bij Savendonk
Aletta Janssen en Jos Rademakers doen de aftrap voor de aanplant van bomen in Savendonk

Inheemse boomsoorten

Het gaat om de aanplant van inheemse boomsoorten op voormalig agrarische gronden, die kenmerkend zijn voor leembossen, zoals de haagbeuk, winterlinde, zomerlinde, populier en de fladderiep. De biodiversiteit krijgt hiermee een grote impuls. Dat is goed voor soorten zoals de boomkikker, grauwe klauwier, wilde kat, otter, zwarte ooievaar en zeldzame vlinders als bont dikkopje en kleine ijsvogelvlinder. De komende jaren groeien de jonge bomen uit tot een prachtig klimaatbestendig bos, waar mensen en dieren graag komen.

Toekomstbeeld van het leembos in de Geelders (Illustratie Jeroen Helmer)
Toekomstbeeld van het leembos in de Geelders (Illustratie Jeroen Helmer/ARK)