U bent hier

Kom ook in actie en help de otter!

26-02-2020|DOORARK Rewilding Nederland

Vind je het ook vreselijk als otters worden doodgereden in het verkeer? Zorg dan voor veilige verbindingen en help de otter! Geef samen met ARK Natuurontwikkeling de natuur de ruimte en doneer voor een veiliger rivierengebied. Daarmee help je niet alleen de otter, maar geef je ook veel andere dieren een warm onthaal.

KLIK HIER EN GEEF de otter eEN VRIJE DOORGANG KADO!


De otter is het boegbeeld van de waterkwaliteit en natuurlijke oevers en staat symbool voor een gezonde natuur. In het natuurgebied de Gelderse Poort bij Nijmegen leven momenteel tien otters. Net als in de rest van het land is verkeer hier helaas nog doodsoorzaak nummer één voor de otter (en vele andere dieren).

Doodgereden otter in de Ooijpolder bij Nijmegen. Foto: Martijn Verdoes (www.agami.nl)
Doodgereden otter in de Ooijpolder bij Nijmegen. Foto: Martijn Verdoes (www.agami.nl)

Ofschoon otters een reputatie hebben als waterbewoner, zijn ze gewend ’s nachts grote afstanden (vele kilometers) lopend af te leggen langs de oevers. Waar een watergang een weg kruist, kiest een otter vaak voor een oversteek over de weg, in plaats van zwemmen onder de brug door. Otters zwemmen namelijk niet graag onder bruggen door of door duikers. Met alle gevolgen van dien. Zo werd op 26 juni 2019 nog een otterwijfje als verkeersslachtoffer gevonden. Het jaar daarvoor werd een andere otter uit de Gelderse Poort zelfs dood gevonden langs een verkeersweg in de buurt van het Duitse vliegveld Düsseldorf, hemelsbreed maar liefst 85 kilometer verderop!

Geef een vrije doorgang kado!

In de Gelderse Poort ligt midden in otterleefgebied de Ooijse Graaf, een plek die flink aangepakt moet worden. Deze oude rivierarm van de Waal ligt tussen de Ooijpolder en de Millingerwaard. Om de otters te helpen zullen we iets moeten doen aan het versnipperde landschap daar. Voor 37.926 euro stellen we deze ontbrekende schakel veilig en krijgt de otter vrij baan. Een ideale kans om ook te zorgen voor een goede en veilige uitwisseling tussen de otterpopulaties in Nederland en Duitsland. Verschillende planten en dieren profiteren daarvan. Otters delen hun leefgebied namelijk met tal van andere dieren, zoals dit filmpje uit ottergebied langs de IJssel laat zien:

De otter deelt zijn leefgebied met tal van andere dieren.

Al meer dan honderd mensen steunen deze actie - waarvoor veel dank! - en helpen mee, maar het benodigde bedrag is nog niet helemaal binnen. Elke financiële bijdrage is nog steeds van harte welkom. Kom daarom ook in actie en geef een vrije doorgang kado! Jouw steun is meer dan welkom en wordt enorm gewaardeerd.

Bij een donatie van meer dan 10 euro maak je bovendien kans om mee te gaan op een speciale otter-excursie. Bij een donatie van meer dan 50 euro verloten we 5 plaatsen aan mensen die aanwezig kunnen zijn bij een volgende bijplaatsing van otters. Ga naar www.ark.eu/helpdeotter en geef voor een wilder Nederland en de otter! De verlotingen voor de speciale otter-excursie en een plekje bij de bijplaatsing vinden half maart plaats. Uitslag en details volgen daarna. Doneer dus uiterlijk zondag 15 maart 2020 om ook kans te maken.


Meer weten over de otter, hét boegbeeld van de waterkwaliteit en natuurlijke oevers? Download de gratis ottertekening in onze web(geef)winkel.

ARK Natuurontwikkeling werkt zonder structurele overheidsgelden. Inkomsten komen vooral uit opdrachten en projecten. Nieuwe, innovatieve voorbeeldprojecten worden indien nodig bekostigd met gelden van fondsen, donaties en de Nationale Postcode Loterij. Elke euro wordt bij ARK besteed aan de natuur. Wij zijn door de Belastingdienst goedgekeurd als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), waarmee donaties fiscaal aftrekbaar kunnen zijn.