U bent hier

Kans in de loterij én meer natuur

30-12-2020|DOORARK Natuurontwikkeling

Deelnemers van de Postcode Loterij maken niet alleen kans op het winnen van prachtige prijzen, ze werken ook mee aan meer ruimte voor natuur in Nederland. De opbrengst van hun loten wordt gedeeld met goede doelen als ARK Natuurontwikkeling.

Postcode Loterij verlengt samenwerking met ARK

De Nationale Postcode Loterij verlengt per 1 januari 2021 de samenwerking met ARK Natuurontwikkeling met vijf jaar. In december is de samenwerking geëvalueerd en de Raad van Commissarissen van de Postcode Loterij heeft besloten de samenwerking voort te zetten. ARK is sinds 1996 een van de goede doelen van de Nationale Postcode Loterij. Sinds 2013 ontvangt ARK jaarlijks 900.000 euro.

Gulpdal. Foto: Twan Teunissen
Gulpdal. Foto: Twan Teunissen

Dankzij de jaarlijkse bijdrage en extra projecten kon ARK de afgelopen jaren haar rol als aanjager van wilde natuur waarmaken. Zo zorgden we voor natte natuur en droge voeten in het Gulpdal, planten we op hellingen duizenden bomen en struiken aan in Zuid-Limburg zodat het water minder snel afstroomt en wateroverlast wordt verminderd. En passant profiteren heel veel dieren van deze natuurlijke oplossingen en hoeven er daardoor ook geen dammen te worden aangelegd. In de delta van het Haringvliet is de unieke getijdennatuur nieuw leven ingeblazen en werken we gestaag aan de terugkeer van de steur en andere trekvissen in Nederlandse wateren. Ook maakten we een hele vlotte start met het verbinden van bestaande en nieuwe natuurgebieden in Brabant en zijn we aan zet om nog ontbrekende verbindingen voor dieren en planten aan te pakken. Daarvoor hebben we ook grote plannen op de Veluwe.

Naast het aaneenrijgen van terreinen en vergroten van gebieden zijn ook duizenden studenten en kinderen met ons mee geweest op veldexpeditie om die natuur in hun omgeving te ontdekken. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij geven we ook de komende jaren meer ruimte aan de natuur. Om te beginnen met een kleurrijk beeld voor de Veluwe in 2021, waar ook de eens bedreigde wisent al weer enkele jaren zijn belangrijke rol in de Nederlandse natuur vervult.

Delta Talent studenten op veldexpeditie
Delta Talent studenten op veldexpeditie

Directeur Jos Rademakers over de samenwerking met de Nationale Postcode Loterij: “De steun van de Nationale Postcode Loterij geeft ons als ARK extra speelruimte om meer impact te hebben. Het geeft ons de ruimte om zelf initiatieven te nemen, om onze partners over de streep te trekken, om net die ene stap wél te kunnen zetten. Het geeft ons de kans meer mensen te betrekken en deelgenoot te maken van de wonderbaarlijke herstelkracht van onze natuur. Dank aan de deelnemers!

Margriet Schreuders, Hoofd Goede Doelen, Nationale Postcode Loterij: “ARK, dat is voor ons dé innovatieve natuurorganisatie. Als Nationale Postcode Loterij steunen wij 105 organisaties die zich inzetten voor mens en natuur in binnen- en buitenland. ARK is daarin een waardevolle vaste beneficiënt. Juist omdat zij uitgaat van de kracht van de natuur, en daar op vernieuwende wijze en met lef ruimte voor maakt. En dat levert indrukwekkende natuur op. We zien uit naar nog meer spectaculaire natuur. We zijn heel blij dat we, dankzij onze deelnemers, ARK die mogelijkheid kunnen geven.

Wisent op de Veluwe
Wisent op de Veluwe

Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen. Inmiddels spelen 3 miljoen Nederlanders mee met de loterij. Zij maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen. Tegelijkertijd steunen de deelnemers 105 goede doelen organisaties met minimaal 40% van de lotprijs. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 6,2 miljard euro aan mens en natuur gegeven.

Sinds 2005 is het format van de Postcode Loterij ook internationaal uitgerold en inmiddels actief in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland en Noorwegen waar de People’s Postcode Lottery, de Svenska PostkodLotteriet, de Deutsche Postcode Lotterie en de Norsk Postkodelotteri fondsen werven voor goede doelen.

In Nederland werkt de Nationale Postcode Loterij samen met de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij binnen de Goede Doelen Loterijen. Novamedia / Goede Doelen Loterijen is de op één na grootste private donor aan goede doelen ter wereld.

Maak kans én meer natuur

Wil je ook kans maken op mooie prijzen en tegelijkertijd werken aan een wilder Nederland? Bijvoorbeeld op de hoogste PostcodeKanjer ooit die op 1 januari 2021 valt? Doe dan mee in de Postcode Loterij en bestel je loten via www.postcodeloterij.nl.

Vogels kijken bij het Haringvliet
Vogels kijken bij het Haringvliet