U bent hier

Kans in de loterij én meer natuur

30-12-2020|DOORARK Rewilding Nederland

Deelnemers van de Postcode Loterij maken niet alleen kans op het winnen van prachtige prijzen, ze werken ook mee aan meer ruimte voor natuur in Nederland. De opbrengst van hun loten wordt gedeeld met goede doelen als ARK Natuurontwikkeling.

 

Over de Nationale Postcode Loterij – samen maken we het verschil

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk. 

Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 148 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 7,3 miljard euro aan mens en natuur geschonken. ARK Natuurontwikkeling en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.

De Postcode Loterij en de VriendenLoterij vormen de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). Het format van de Postcode Loterij is ook actief in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen. De Goede Doelen Loterijen samen met de loterijen in deze landen zijn de derde grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. 

ARK is sinds 1996 een van de goede doelen van de Nationale Postcode Loterij. Sinds 2013 ontvangt ARK jaarlijks 900.000 euro.

Gulpdal. Foto: Twan Teunissen
Gulpdal. Foto: Twan Teunissen

Dankzij de jaarlijkse bijdrage en extra projecten kon ARK de afgelopen jaren haar rol als aanjager van wilde natuur waarmaken. Zo zorgden we voor natte natuur en droge voeten in het Gulpdal, planten we op hellingen duizenden bomen en struiken aan in Zuid-Limburg zodat het water minder snel afstroomt en wateroverlast wordt verminderd. En passant profiteren heel veel dieren van deze natuurlijke oplossingen en hoeven er daardoor ook geen dammen te worden aangelegd. In de delta van het Haringvliet is de unieke getijdennatuur nieuw leven ingeblazen en werken we gestaag aan de terugkeer van de steur en andere trekvissen in Nederlandse wateren. Ook maakten we een hele vlotte start met het verbinden van bestaande en nieuwe natuurgebieden in Brabant en zijn we aan zet om nog ontbrekende verbindingen voor dieren en planten aan te pakken. Daarvoor hebben we ook grote plannen op de Veluwe.

Naast het aaneenrijgen van terreinen en vergroten van gebieden zijn ook duizenden studenten en kinderen met ons mee geweest op veldexpeditie om die natuur in hun omgeving te ontdekken. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij geven we ook de komende jaren meer ruimte aan de natuur. Om te beginnen met een kleurrijk beeld voor de Veluwe in 2021, waar ook de eens bedreigde wisent al weer enkele jaren zijn belangrijke rol in de Nederlandse natuur vervult.

Delta Talent studenten op veldexpeditie
Delta Talent studenten op veldexpeditie

Directeur Jos Rademakers over de samenwerking met de Nationale Postcode Loterij: “De steun van de Nationale Postcode Loterij geeft ons als ARK extra speelruimte om meer impact te hebben. Het geeft ons de ruimte om zelf initiatieven te nemen, om onze partners over de streep te trekken, om net die ene stap wél te kunnen zetten. Het geeft ons de kans meer mensen te betrekken en deelgenoot te maken van de wonderbaarlijke herstelkracht van onze natuur. Dank aan de deelnemers!

Margriet Schreuders, Hoofd Goede Doelen, Nationale Postcode Loterij: “ARK, dat is voor ons dé innovatieve natuurorganisatie. Als Nationale Postcode Loterij steunen wij 105 organisaties die zich inzetten voor mens en natuur in binnen- en buitenland. ARK is daarin een waardevolle vaste beneficiënt. Juist omdat zij uitgaat van de kracht van de natuur, en daar op vernieuwende wijze en met lef ruimte voor maakt. En dat levert indrukwekkende natuur op. We zien uit naar nog meer spectaculaire natuur. We zijn heel blij dat we, dankzij onze deelnemers, ARK die mogelijkheid kunnen geven.

Wisent op de Veluwe
Wisent op de Veluwe

 

Vogels kijken bij het Haringvliet
Vogels kijken bij het Haringvliet