U bent hier

Er zitten nu eenmaal pootjes onder

15-10-2020|DOORARK Rewilding Nederland

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen die per 14 oktober in zijn gegaan, vervallen helaas de drie laatste bronstexcursies naar de edelherten. In de afgelopen maand zijn alle eerdere excursies, georganiseerd door Brabants Landschap in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling en Gastvrij Liempde, wel doorgegaan.

En met succes! “Tijdens de twaalf excursies die hebben plaatsgevonden is het maar twee keer gebeurd dat de groep geen herten heeft gezien”, aldus Wilhelmien van den Biggelaar. Zij is een van de gidsen van Gastvrij Liempde die de mensen hebben meegenomen op bronstexcursie naar de imposante dieren.

De deelnemers aan de excursies waren zeer enthousiast”, vertelt Wilhelmien. “We lopen door de gebieden De Mortelen en de Pailjaart, in de directe omgeving van de natuurbrug over de A2 tussen Best en Liempde. We mogen door het hek heen, echt het gebied in. Natuurlijk moeten we wel op de paden blijven, anders worden de dieren bang. Op de paden zijn we voor de herten herkenbaar.

Edelhert in Het Groene Woud. Foto: Marco Renes, Brabants Landschap
Edelhert in Het Groene Woud. Foto: Marco Renes, Brabants Landschap

Koning van het woud

Het is altijd weer indrukwekkend om een edelhert te zien. Na de wisent is het edelhert het grootste landzoogdier dat je in de Nederlandse natuur kunt tegenkomen. Wilhelmien: “Wat we zien is verschillend. Soms is het alleen een roedel hinden, soms lopen er ook herten bij. Dat komt alleen in de bronsttijd voor, daarbuiten lopen de mannetjes en vrouwtjes apart. Om de edelherten daadwerkelijk te zien heb je altijd een beetje geluk nodig. Wat we precies zien, is altijd een verrassing, ook voor ons als gidsen. Er zitten nu eenmaal pootjes onder.

Op 4 oktober werd tijdens de bronstexcursie dit filmpje gemaakt van de schermutselingen tussen twee edelherten.