Een juf met een gouden randje
12-02-2020|DOOR
ARK organiseert al meer dan 25 jaar ‘veldlessen’ voor basisschoolklassen. Dit doen we rondom de natuurprojecten die we uitvoeren. Op die manier raken kinderen vertrouwd met de wilde natuur die zich vlak bij huis ontwikkelt. Door rond te struinen en spannende opdrachten uit te voeren, die zijn toegespitst op het gebied. Natuurbeleving met lijf en leden!
De kracht van een veldles
Omdat ARK al zo lang veldlessen organiseert kan het zomaar gebeuren dat we tijdens een veldles een leerkracht tegenkomen die vroeger als kind al eens met ARK het veld in is geweest. Jasmijn Geelen is zo’n leerkracht. Al tijdens haar opleiding nam ze als stagiaire haar schoolklas mee naar een veldles langs de Maasoevers bij Borgharen. En ook op haar huidige school heeft ze haar collega’s enthousiast gemaakt om mee te doen. En als het aan haar ligt, dan is ze de volgende jaren ook weer van de partij bij de veldlessen van ARK.

Jasmijn, wat maakt de veldlessen van ARK zo aantrekkelijk?
“Het is nu zo’n tien jaar geleden dat ik als kind meeging met een veldles. Ik vond het heerlijk om in zo’n mooi natuurgebied te zijn en daar op een speelse manier de natuur te ontdekken. Er waren allerlei opdrachten die we konden kiezen. Waterdiertjes zoeken vond ik bijvoorbeeld heel erg leuk. Eigenlijk is de opzet van de veldlessen nu nog ongeveer hetzelfde als toen, en het werkt nog steeds! Ik denk dat het tegenwoordig nog veel belangrijker is om kinderen mee naar buiten te nemen. Op de school waar ik werk, OBS De Regenboog in Maastricht, merk ik dat sommige kinderen heel weinig buiten spelen en nauwelijks in de natuur komen. Tijdens de veldles reageren ze dan op veel dingen heel onwennig. Ze vinden het bijvoorbeeld vies als ze modder op hun vingers krijgen.”
Vind je veldlessen belangrijk omdat kinderen daardoor meer naar buiten gaan of zijn er meer redenen?
“Door van de natuur te genieten en plezier te beleven voelen de kinderen hopelijk ook meer wat de natuur waard is en dat ze daar ook zorg voor moeten dragen. Want daar schrik ik wel eens van, hoe achteloos kinderen bijvoorbeeld dingen weggooien en niet nadenken over duurzaamheid. Op het moment dat dan ze in de Maas al dat plastic aan zo’n boomstam in de rivier zien hangen, dan maakt dat wel indruk.”
Is het voor een leerkracht intensief om een veldles te geven?
“Het kost zeker wat tijd. Voor zo’n veldles moeten er ouders geregeld worden die de groepjes begeleiden en ook met de auto naar de veldlesplek vervoeren. Maar dat is het meer dan waard. Er gebeurt zo ontzettend veel tijdens een veldles, ook buiten de opdrachten om. Daar leren de kinderen van, op een manier die je in de klas niet na kunt doen. Alleen het struinen al, van de paden af, door de modder. De onverwachte dingen die ze tegen komen. Zo’n ontmoeting met de konikpaarden bijvoorbeeld, dat is een geweldige ervaring die de kinderen bij zal blijven.”
Sluiten de veldlessen aan op de kerndoelen voor het basisonderwijs?
“Zeker. Er zijn altijd meer dan genoeg goede aanknopingspunten voor te vinden.Het is fijn als veldlessen van ARK aansluiten op het lesprogramma, dan krijgt het meer diepgang. Maar zelfs als dat niet zo is, blijven de veldlessen een aanrader!”
Heb je nog tips om de veldlessen van ARK te verbeteren?
“Nu komt er voordat de leerlingen het veld in gaan iemand van tevoren iets in de klas vertellen. Dat is helemaal top. Er wordt een goed verhaal verteld over de rivier de Maas en over het natuurgebied dat de kinderen gaan bezoeken. Nog mooier zou het zijn als die medewerker na de veldles nog een keer terugkomt in de klas en als de kinderen tijdens de veldles ook een opdracht krijgen die ze later in de klas moeten laten zien, bijvoorbeeld een foto-opdracht met hun mobiele telefoons. En ja, ach, de uitstraling van de boekjes mag misschien wat eigentijdser. Hoewel de kinderen zich daar niet aan storen, hoor. Uiteindelijk draait het buiten toch vooral om de beleving van de natuur in al haar geuren en kleuren.“