U bent hier

De Veluwe verwelkomt grote wisentstier

18-03-2020|DOORARK Rewilding Nederland

De Veluwe is een ‘krachtpatser’ rijker. De wisent is een beschermde diersoort en een verrijking voor de natuur. Stichting Wisent op de Veluwe draagt in samenwerking met Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling bij aan de instandhouding van deze bedreigde Europese bizon. In 2016 arriveerden de eerste wisenten op de Veluwe. Ter aanvulling van de kudde is dinsdag 17 maart 2020 een nieuwe stier gearriveerd. De nieuwe zesjarige stier is groot, gezond en vooral imposant. Een wisentstier kan wel tot twee meter groot worden en 1.000 kilo zwaar. De nieuwe bewoner heeft een rustig en stabiel karakter.

Veluwe verwelkomt grote wisentstier
Veluwe verwelkomt grote wisentstier

Vers bloed

De stier komt uit het Brabantse natuurgebied de Maashorst. Nu wordt de omgeving rond Kootwijk dus zijn nieuwe thuisplaats. In dit gebied lopen twee wisentkoeien die door de nieuwe stier kunnen worden gedekt. Beide koeien hebben vorig jaar een kalfje gehad en zijn dit jaar opnieuw vruchtbaar. Tot op heden zijn in dit gebied alleen stiertjes geboren. De projectpartners hopen dat de nieuwe stier in de nabije toekomst voor veel kalfjes gaat zorgen.

Aankomst wisentstier

Positieve impuls

Het wisentproject op de Veluwe helpt niet alleen om de wisent uit de gevarenzone te krijgen, maar is ook goed voor de natuur. “De wisent neemt onder meer zandbaden, rolt, schuurt en ‘schilt’ de bast van bomen. Ze maken het bos op die manier open en zorgen tegelijk voor het ontstaan van een nieuwe manier van leven voor andere beesten en insecten. Ook houden ze de Amerikaanse vogelkers goed onder de duim”, volgens Staatsbosbeheer. ARK Natuurontwikkeling,  eigenaar van de dieren, is blij met vers, nieuw bloed in de kudde: “Deze stier beperkt de kansen op inteelt en zorgt er voor dat een gezonde kudde op de Veluwe kan worden opgebouwd”. Ook stichting Wisent op de Veluwe is erg blij met de komst van dit stoere en indrukwekkende dier: “De kudde krijgt met de komst van de stier een positieve impuls. Wij willen graag via onze excursies de mensen kennis laten maken met deze prachtige aanwinst in zijn eigen natuurlijke leefomgeving”. De stier loopt samen met de huidige kudde eerst korte tijd in het speciale wengebied rond. Daarna beschikt de kudde over een ruim leefgebied van 400 hectare.

Kijk voor meer informatie op www.wisentopdeveluwe.nl.