U bent hier

BLOG: Een uniek kijkje in de Nederlandse natuur

29-09-2020|DOORARK Rewilding Nederland

Net als voor zovelen, nam mijn leven begin 2020 een onverwachte wending. Mijn stage over duurzame houtkap in Centraal-Afrika werd van de ene op de andere dag geannuleerd. Enigszins teleurgesteld moest ik op zoek naar een stage in Nederland; van tropisch bos naar wat mos, van gorilla’s in Kameroen naar een verdwaalde waterhoen, van brandhaard naar de Millingerwaard.

Ik ging op zoek naar interessante organisaties in Nederland en kwam als snel bij ARK Natuurontwikkeling uit. De visie van ARK voor een wilder Nederland sprak mij erg aan en voordat ik het wist kon ik voor het project ‘Dood doet Leven’ de monitoring in de Biesbosch, het Markiezaat en Het Groene Woud uit gaan voeren. In deze gebieden (en vele andere) worden kadavers van aangereden wild teruggegeven aan de natuur. Normaal gesprokken wordt aangereden wild opgehaald en vernietigd, wat eeuwig zonde is aangezien er op deze manier broodnodige nutriënten uit het ecosysteem verwijderd worden.

Een vos laat zich voor de wildcamera bij een kadaver zien
Een vos laat zich voor de wildcamera bij een kadaver zien

Voor mijn onderzoek heb ik gekeken naar hoeveel individuele vossen een kadaver bezoeken. In het Markiezaat heb ik in een periode van twee maanden vijf (!) verschillende vossen rondom één kadaver kunnen identificeren. Dit laat maar weer eens zien wat de aantrekkingskracht van zo’n kadaver is. Naast vossen, was er een enorme hoeveelheid en verscheidenheid aan andere dieren die profiteren van zo’n kadaver. Geen stukje blijf onbenut. Recycling pur sang.

Stagiair Gijs Kloek
Stagiair Gijs Kloek

De monitoring wordt gedaan met behulp van wildcamera’s, mijns inziens een van de beste en opwindendste uitvindingen ooit. Een wildcamera maakt foto’s of video’s zodra het beweging detecteert en is niet zo ingrijpend als een natuurfanaat met zijn verrekijker. Hoe goed je ook gecamoufleerd bent, in de regel word je sneller opgemerkt dan een wildcamera. Dit betekent dat de camera veel meer ziet. Het geeft een unieke en stiekeme kijk in het leven van de Nederlandse fauna. Gedurende mijn tijd bij ARK heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van deze wildcamera’s. Niet alleen voor ‘Dood doet Leven’ maar ook voor de ottermonitoring rondom Nijmegen. Ik was blij verrast met de beelden en heb erg genoten van het plaatsen en bezoeken van de camera’s op plekken waar je normaal gesprokken niet snel komt. Nederland kan best wild zijn!

Om jullie en impressie te geven van wat ik tegen ben gekomen, een aantal voorbeelden; een havik die zijn prooi in alle rust verschalkte voor de camera, een drietal ruziënde vossen, een vissende reiger, een nieuwsgierige steenmarter, gigantische raven, knagende bevers, dassen, reeën, een Chinese muntjak (een invasieve soort), een wezel en ratten, veel ratten, ontiegelijk veel ratten. Zodra je het SD-kaartje in je laptop stopt is het altijd weer een verrassing wat je tegen gaat komen.

Nieuwsgierige steenmarter
Nieuwsgierige steenmarter

Een das in de nacht
Een das in de nacht

Na vier maanden zit mijn periode bij ARK er nu op. Het was een erg leerzame periode waarin ik, voornamelijk door de enthousiaste medewerkers van ARK, veel geleerd heb over de Nederlandse natuur en de juweeltjes die hier te vinden zijn. Achteraf ben ik blij dat ik mij op deze manier in de Nederlandse natuur heb kunnen verdiepen. Het heeft mij laten inzien dat er in Nederland veel gebeurt en te gebeuren staat op het gebied van natuurbescherming en natuurontwikkeling. Ik zou een stage bij ARK zeker aanraden!

Gijs Kloek, student Bos- en Natuurbeheer aan Wageningen University and Research


Blogs lezen van studenten die eerder bij ARK stage liepen? Klik hier.
 

Of kijk hier voor nieuwe stagemogelijkheden.