U bent hier

Zwem met trekvissen naar zee in expositie 'Waal Onder'

13-09-2019|DOORARK Rewilding Nederland

Het leven in de Waal is gevarieerder en rijker dan je denkt. 'Waal Onder' brengt het leven van maar liefst 40 soorten inheemse vissen in beeld, waaronder 12 trekvissen zoals de zeldzame steur. De interactieve tentoonstelling over het onderwaterleven in de rivier de Waal is vanaf zaterdag 14 september te zien in museum De Bastei in Nijmegen.

De uiterwaarden en zijrivieren van de Rijn en Waal zijn een belangrijk leefgebied voor trekvissen. Met diverse thema's belicht ‘Waal Onder’ de wonderlijke onderwaterwereld van de Waal. Wat zijn bijvoorbeeld de bedreigingen en kansen voor de vissen? En welke rol hebben organisaties die zich bezighouden met de leefomstandigheden van trekvissen, zoals Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling?

De zeldzame Europese steur. Foto: Peter van Rodijnen
De zeldzame Europese steur. Foto: Peter van Rodijnen

Reisverhalen met een staartje

Ga met viskundige Karel Kieuw op zoek naar de Natte 12 van de Waal: twaalf trekvissen die lange tochten maken naar de zee. Want trekvogels zijn lang niet de enige die van werelddeel naar werelddeel trekken. Bekijk de veertig vissen die in rivier de Waal leven, van de enorme steur die ruim drie meter lang kan worden tot het stekelbaarsje. Bewonder de steur zoals je hem nog nooit zag: in een levensgrote 3D-print.

Speel het spel Swim Fish Swim en zorg er voor dat haring, zalm en steur veilig op hun eindbestemming aankomen. Daarbij kun je alles gebruiken wat je daarvoor op de expositie hebt gezien en mee hebt gemaakt tijdens de virtuele reis naar zee. Bij dit spel komt het allemaal nog een keertje samen.

Duik virtueel in de Waal en zwem mee

Je kunt zelfs virtueel meezwemmen met deze trekvissen, helemaal de rivier af naar zee. De Bastei heeft voor 'Waal Onder' een speciale VR-beleving ontwikkeld: de Waal Experience! Zet de 3D-bril op en trotseer met de vissen de obstakels en gevaren. Ontwijk schroeven van boten en ontsnap aan roofvissen tot je opeens vanuit een donkere rivier vol planten en dieren terechtkomt in de oneindige watervlakte van de zee.

Dwaalfilm.eu: De steur keert terug in een gezonde Waal

Steur als symbool voor een gezonde delta en rivieren

De steur staat symbool voor vele trekvissen zoals zalm, zeeforel en paling die voor hun leven en voortplanting zowel de zee als de rivieren nodig hebben. Door stuwen, sluizen, riviercorrecties, overbevissing en vervuiling werd de steur in Nederland steeds zeldzamer en is het laatste exemplaar in 1952 opgevist bij Tiel. De waterkwaliteit van de Rijn en andere rivieren is de laatste decennia flink verbeterd en er is volop voedsel aanwezig voor jonge steuren. Toch zal de steur niet zelfstandig terugkeren. Daarvoor is een nieuwe generatie steuren nodig met de Rijn als geboortegrond. ARK zet zich samen met vele organisaties als Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland in voor een gezonde toekomst van trekvissen als de steur in onze wateren.